49330727998 612Fc404Ee O
De häftiga markbränderna i Australien hotar mjölkböndernas existens. Producenterna hoppas på hjälp från staten och efterlyser högre mjölkpriser. FOTO: robdownunder
Jordbruk Globalt Marknad

Bränderna i Australien
hotar viktiga mjölkregioner

Sedan många veckor rasar de häftiga bränderna på Australiens östkust. Mer än sex miljoner hektar mark har förstörts. I stora områden har boskapen gått förlorad, vilket har kännbara följder för mjölkproduktionen.

Enligt industrigruppen Dairy Australia står den värst drabbade regionen i sydöstra Australien för en tredjedel av landets mjölkproduktion. Det torde få svåra konsekvenser för näringen, som har lidit av torka redan i flera års tid.

Den australiensiska mejeriindustrin har länge haft svårigheter med leveranserna av mjölk från producenterna. De senaste tre åren har bushbränder och torka varit en realitet på stora områden. Nu har uppskattningsvis sex miljoner hektar betesmark förstörts.

Bränderna har dragit längs sydkusten i New South Wales och East Gippsland i Victoria, som är viktiga nyckelområden för mjölkproduktionen. Enligt analytikern Phil Ziebell vid National Australia Bank är det ännu omöjligt att bedöma skadorna.

I en intervju för Reuters uppger Ziebell att tusentals mjölkkor har förlorats. Allt tyder på att effekterna blir förödande. Mejeriproduktionen har redan före bränderna backat kraftigt till en nivå som är den lägsta sedan 22 år.

Mjölkbranschen är en viktig industri

Australien är världens sjunde största exportör av mjölkprodukter. Landet exporterar huvudsakligen färskmjölk, smör, ost och mjölkpulver till den asiatiska marknaden. Ett avbräck kan få mycket svåra ekonomiska följder.

Enligt regeringen är mejeriindustrin Australiens sjunde viktigaste exportör och landets fjärde viktigaste landsbygdsnäring. Landets mejerier producerar årligen varor till ett sammanlagt värde av 3,3 miljarder US-dollar (ungefär 2,95 miljarder euro).

Mjölkbönderna söker nu förtvivlat efter tillgängligt foder för sin boskap. Bristen på foder väntas påverka både mjölkproduktionen och boskapsaveln negativt. Ett stort problem är de många avstängda vägarna. Det är svårt att transportera foder till gårdarna.

Australiens premiärminister Scott Morrison presenterade senaste vecka en uppskattning som går ut på att omkring fyratusen kor kan ha dödats i lågorna. Det handlar framför allt om ungdjur, vilket fördröjer uppfödningen av nya besättningar.

Mejerikoncernen Bega Cheese hör till de koncerner som konfronteras med problemen. Själva mejeriproduktionen inte skadats och anläggningarna fungerar normalt. Trots detta försvåras produktionen försvåras av de omfattande skadorna inom leverantörsledet.

Koncernens aktiekurs föll med nästan tio procent då börsen öppnade på måndagen, som en reaktion på de förväntade problemen. Placerarna befarar förluster som en följd av uteblivna leveranser, extrakostnader och logistikproblem.

Mejeriet försöker återupprätta gårdarnas leveranser så gott det går genom ett intensivt samarbete mellan mejeriets medarbetare, transportföretagen och mjölkbönderna, säger koncernens VD Paul van Heerwaarden till Reuters.

Producenter hotas av konkurs

Robert Miller hör till de mjölkbönder vid Australiens sydkust som måste se hur en eldstorm under några få minuter förstörde en av hans betesmarker på drygt 160 hektar. Farmens 1.000 mjölkkor lyckades han rädda, berättar han för tidningen The Land.

Nu måste Miller och hans familj improvisera med mjölkning och utfodring. Eftersom gården saknar ström för mjölkmaskinerna, måste elektricitet genereras med hjälp av traktorer. Men mjölkningen försvåras av bristen på dieselbränsle.

Ett annat problem är bristen på foder. Betesmarken är förstörd för säsongen. Nu kan det bli aktuell att sälja kvigorna. Skadestånd från staten kan Miller inte räkna med, eftersom gården ligger vid kusten.

Enligt australiensiska tidningar kan många jordbruksproducenter tvingas att sluta, som en följd av höga produktionskostnader och fallande intäkter. Gårdar som fortsätter, står inför enorma svårigheter och ekonomiska utmaningar.

Miller konstaterar att han inte kan frigöra kapital för en nystart. Reserverna är slut efter den långa torrperioden och räcker inte för foderköp. Vi är beroende av krediter. Det måste premiärminister Scott Morrison nu fundera på, säger Miller.

Bönder på gårdar i Australiens egentliga brandområden är däremot berättigade till omedelbart bistånd. Samtidigt vädjar mjölkbönderna om stöd från handeln. De hoppas bland annat på ett högre pris på mjölkprodukter.