Jordbruk EU Globalt Marknad

Tilltagande EU-motstånd
kan hota mercosuravtalet

Efter Österrike har nu också den belgiska provinsen Vallonien aviserat motstånd mot EU:s tilltänkta frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Det meddelade Valloniens regeringschef Elio di Rupo på tisdagen.

En majoritet av Valloniens socialister, gröna och liberaler uppmanar Valloniens parlamentariker att vägra sitt samtycke till avtalet med de fyra sydamerikanska länderna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay.

Enligt di Rupo är avtalet en katastrof för Valloniens jordbruk och hotar regionens ekonomi, miljö och klimat. Mercosur följer inte de europeiska standarderna för produktion och arbetsrätt, beklagar regeringspartierna.

Österrikes nya regering säger likaså nej till mercosuravtalet. Regeringspartierna i Wien befarar att de sydamerikanska länderna ska underminera Österrikes höga standarder för livsmedel och djurskydd.

Också i EU-parlamentet ökar kritiken mot mercosuravtalet, som den dåvarande handelskommissionären Cecilia Malmström förhandlade färdigt förra året. Enligt kritikerna motsvarar avtalet inte EU:s gröna giv för ett bättre klimat.