P041988 515222
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthitzer (främst t.v.) betecknar EU:s handelskommissionär Phil Hogan (t.h.) som en högt respekterad och erfaren handelsexpert. Det kanske går att tolka som ett gott omen. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt Marknad

Hogan eftersträvar bättre
handelsrelationer med USA

Handelsrelationerna mellan EU och USA är inte de bästa. Det vill den nya EU-kommissionen ändra på. Handelskommissionär Phil Hogan premiärbesökte nyligen Washington för att pejla stämningarna inom Trump-regeringen.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är angelägen om bättre förbindelser med Washington. Det finns gott om fnurror på tråden mellan de båda blocken. Det är nu Hogans uppgift att försöka reda upp knutarna.

Tvisten mellan EU och USA om subventionerna av Boeing respektive Airbus är bara ett exempel. Parterna hotar på ömse håll med strafftullar inom handeln med bland annat jordbruksprodukter.

Frankrike straffar Google med extraskatter och prompt svarar USA med tullar på viner och ostar. De amerikanska importavgifterna för stål och aluminium gäller fortfarande. Omvänt kasserar EU höga mottullar på amerikansk majswhiskey.

Listan över problem är lång och Hogan har mycket att göra. Det vore för mycket begärt av Hogan att lösa så svåra knutar under den första resan över Atlanten. Men det är säkert ingen nackdel att handelskommissionären är expert på jordbruk.

Trump är oberäknelig och nyckfull. I Bryssel är man allt annat än tillfredsställd med USA:s blockad av WTO:s appellationsdomstol, som i praktiken lamslår förlikningen av handelstvister.

Hogan återvände från sin mission utan några konkreta löften. Det fyra dagar långa besöket var enligt handelskommissionären nyttigt och en god start för att reda upp de komplicerade handelsrelationerna, löd hans kommentar till journalisterna.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthitzer betecknade enligt ett pressmeddelande Hogan som en ”högt respekterad och erfaren handelsexpert”. Det amerikanska hotet om nya biltullar mot EU lär däremot inte ha diskuterats under mötet.

Trump triumferar efter avtal med Kina

Många tvistefrågor mellan Washington och Bryssel är alltså ännu öppna. Inför nästa träff med Lighitzer har Hogan tid att uppskatta hur tövädret utvecklas mellan USA och Kina. På den fronten rör det på sig, utgången fortfarande är helt öppen.

Efter en nästan två år lång handelstvist har USA och Kina undertecknat ett partiellt avtal som ska bidra till att bilägga handelskonflikten mellan länderna. Enligt president Donald Trump gynnas särskilt jordbruket av överenskommelsen.

USA-regeringen beskriver överenskommelsen som en första fas på vägen tlll ett omfattande handelsavtal. Det så kallade Phase 1-avtalet förpliktar Kina att höja värdet av sina inköp av jordbruksprodukter från USA med 32 miljarder US-dollar.

Trump betecknar avtalet som en enorm chans för USA:s farmare. Han uppmanade sin vana trogen USA:s odlare att skaffa nya och större traktorer för att bereda sig på rushen då exporten startar på allvar.

Det partiella avtalet syftar till att göra slut på den långa och smärtsamma handelstvisten. Både USA och Kina ska enligt avtalet låta bli att höja importtullarna. Kina lovar att öka importen av USA-produkter och respektera immateriella rättigheter.

Under de följande två åren ska regeringen i Peking öka värdet av sin import från USA med 200 miljarder dollar, utgående från nivån år 2017. Kina ska bland annat höja inköpen av industriprodukter med 78 miljarder dollar.

Kinas inköp av jordbruksprodukter ska höjas med 32 miljarder dollar. Importökningen ska koncentreras på oljeväxter, kött, spannmål, bomull och fisk samt diverse andra råvaror. Trump understryker att detta är en god nyhet för USA:s farmare.

Misstrogna USA-exportörer

I gengäld avstod USA redan i december från planerna att höja importtullarna på kinesiska konsumtionsvaror till ett värde av 150 miljarder dollar. Washington har dessutom återtagit sina anklagelser att Kina manipulerar sin valuta för att skaffa fördelar inom handeln.

Kinas industriminister Liu He betonar att hans regering kommer att köpa kännbart mer agrarprodukter från USA, förutsatt att marknadsläget förblir gynnsamt. För ändamålet avveckla kineserna ett 50-tal bestämmelser som begränsar importen.

Detta ska underlätta importen av kött och mejeriprodukter från USA. Kina kan också tänka sig att tumma på reglerna för import av gentekniskt förändrad majs och soja från USA för att förbättra tillgången till sin marknad.

Kina har nyligen köpt stora mängder soja från Brasilien. Detta har väckt misstro hos de amerikanska exportörerna, som frågar sig om Kina kommer att hålla sina importlöften.

Kineserna understryker att det aktuella avtalet inte får inskränka handeln med tredjeländer.