Bj7 I8040
Detta år räknade arrangörerna in mer än 1.800 utställare från 72 länder. FOTO: Messe Berlin GmbH
Jordbruk EU Globalt SLC Marknad

Protester, klimat och miljö
präglar årets gröna vecka

Den internationella gröna veckan i Berlin sätter år efter år nya rekord. Detta år räknar arrangörerna in mer än 1.800 utställare från 72 länder. Parallellt rullar traktorer fram längs gatorna. Bönder från olika läger demonstrerar för sina mål.

Förra året deltar Finland med framgång som partnerland för ”Grüne Woche“. Detta år står EU:s nyaste medlemsland Kroatien i rampljuset. I likhet med de flesta andra deltagarländer, förevisar kroaterna regionala livsmedel av olika slag.

Grüne Woche är världens största evenemang inom livsmedel, matkultur, jordbruk och trädgårdsprodukter. Finland ställer upp med en 330 kvadratmeter stor mässavdelning med separata stånd för olika landskap och en restaurang.

Fjolårssatsningen 2019 gav god utdelning i form av en starkt ökande export av livsmedel, särskilt till norra Tyskland. Det tyska medierna rapporterade flitigt om finländsk mat, turistmål och företag inom livsmedelsbranschen.

Enligt organisationen Business Finland publicerade tyska medier omkring 3.000 texter om Finland som partnerland. Det sammanlagda reklamvärdet av satsningen uppskattas till hela 7,5 miljoner euro.

Exportfrämjande är ett fortlöpande arbete som kräver regelbundna upprepningar för att det ska ge resultat. I år ställer Finland upp en egen mässavdelning i samma hall som de andra nordiska länderna.

Grune 2
SLC-ordförande Mats Nylund, verksamhetsledare Jonas Laxåback och kommunikationschef Mia Wikström var på plats på den finländska mässavdelningens öppning.

Det gäller att synas och höras

Tillsammans med MTK har SLC slagit upp en egen monter på den finländska mässavdelningen. Det gäller att synas och höras. Finlands livsmedelsexport till Tyskland har under det senaste året ökat med en tredjedel.

Nu, och antagligen flera år framöver, skördar vi resultatet av bland annat producentorganisationernas storsatsning ifjol, då Finland var Grüne Woche-mässans partnerland, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Nylund besökte mässan tillsamman med SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback och kommunikationschef Mia Wikström. Utöver Grüne Woche medverkar Finland också på andra mässor i Tyskland under året.

Exportarbetet stöds av exempelvis butikskampanjer och träffar med inköpare. Ett fördjupat kunnande om livsmedelsmarknadens funktioner, marknadsföring och export är avgörande för långsiktiga strategiska aktioner på den internationella marknaden.

Enligt Laxåback är det oerhört svårt att förstå de nationella och globala marknadsprisernas fluktuation.

– Nu har vi en situation där producentpriset på svinkött i Finland stampar på stället fastän priserna i våra grannländer stigit markant, säger Laxåback.

– Om vi får ut produkter på världsmarknaden balanserar det upp hemmamarknaden, tillägger Laxåback.

Wir Hes2020 Nj Presse 001
Den gröna veckan i Berlin kantas av flera demonstrationer för och emot det konventionella jordbruket. De ekologiska bondeorganisationerna deltar med ett 150-tal traktorer. FOTO: WHES

Polariserande demonstrationer

Den gröna veckan borde egentligen bidra till att förena jordbrukarna och samhället. Men just nu förefaller det som om det tyska jordbruket skulle stå mer splittrat än tidigare. Bönderna kan inte demonstrera gemensamt för sin sak. Det är ett oroande tecken.

Det nya nätverket ”Land schafft Verbindung” har redan hunnit delas i konkurrerande läger. Målsättningarna är i princip gemensamma, protesterna riktar sig mot regeringens förslag till skärpt gödslingsförordning och skärpta skyddsåtgärder för insekter.

Trots detta grälar olika fraktioner med varandra. Personfrågor sliter på sammanhållningen. Följaktligen uppträder redan åtminstone två separata gruppereringar, LsV Deutschland och LsV – das Original (originalupplagan), mot varandra.

I Berlin arrangerades också en ekologisk demonstration under devisen ”Wir haben es satt” (vi har fått nog), med målet att förändra jordbrukspolitiken i en grönare riktning. De 25.000 demonstranterna anfördes av omkring 150 bönder i sina traktorer.

Bakom demonstrationen stod flera miljögrupper och ekologiska bondeorganisationer. I motsats till tidigare år slopades de konventionella böndernas traditionella motdemonstration. Arrangörerna ville denna gång satsa på dialog i stället för protest.