Olaf utreder oklarheter kring tilltänkt agrarkommissionär

Polacken Janusz Wojciechowski uppges vara kommissionsordförande Ursula von der Leyens kandidat för posten som jordbrukskommissionär. Nu belastar en affär med oklara reseersättningar den tilltänkta kommissionären.

SLC - Caroline Stocks
Varför brittiska bönder går mot sina egna intressen

Eftersom Storbritannien alltjämt ser ut att lämna Europeiska unionen utan avtal, förklarar den brittiska lantbruksjournalisten Caroline Stocks, varför utträdet kan bli katastrofalt för vissa av landets bönder. Caroline är också redaktör för en ny bok om brexit och brittiskt jordbruk, Farmageddon? Brexit and British Agriculture. Den finns att köpa och ladda ner, bland annat på Amazon.

SLC - Nbc Synnove Vatn
Norsk handlingsplan ska ge friska djur och minska användningen av antibiotika

Inom den norska husdjursnäringen har parterna enats om en gemensam handlingsplan mot antibiotikaresistenta bakterier. Handlingsplanen blev färdig för ett par år sedan. Den fungerar som en uppföljning av Norges nationella strategi mot antibiotikaresistens, som är i kraft ännu nästa år.

SLC - Dg Skog 4
EU-skogstjänstemän i den finländska skogen

Under måndagen och tisdagen besöktes södra Finland av skogspåverkare från EU:s alla hörn i och med att Finland som EU-ordförandeland stod värd för det informella mötet för medlemsländernas högsta skogstjänstemän.

EU:s jordbruksministrar diskuterar koldioxidbindning i marken

EU:s jordbruksministrar kommer vid ett informellt möte i Helsingfors den 22–24 september att diskutera bindning av koldioxid i marken som en klimatåtgärd inom jordbruket. Ministrarna får också bekanta sig med en finländsk mjölkgård och ett skogsvårdsobjekt.

Ledaren: Pinsamt om kommande agrarkommissionär

Förra veckan kunde LF berätta att kandidatlistan för den nya EU-kommissionen nästan är klar – nästan. Det ser nu ut som om agrarkommissionären Phil Hogan skulle bli handelskommissionär framöver. Vem som man tänkt sig ska bli följande jordbrukskommissionär är däremot inte ännu fastslaget. Det är nog med en viss förvirring man ser på rockeringarna inom kommissionen, i synnerhet som ett förnyande av den gemensamma jordbrukspolitiken är under beredning. Posten som jordbrukskommissionär är bland de viktigaste, inte bara ur budget- men också ur matförsörjningssynvinkel.

EU-revisorerna vill främja satellitteknik för gårdskontroller

Fysiska kontroller av odlingar är tidsödande, dyra och ineffektiva. EU:s revisionsverk vill därför påskynda användningen av satelliter och drönare för ändamålet.

EU-länderna enades om stöden efter torkan

EU:s medlemsländer godkände nyligen en rad stödåtgärder för gårdar som under den gångna säsongen har lidit ekonomiskt av ogynnsamt väder. Åtgärderna ska dessutom öka tillgången på djurfoder.

Tyskland förbjuder glyfosat från 2023

Den tyska regeringen presenterade på onsdagen ett jordbrukspaket som bland ska rikta in sig på insektskydd. Enligt programmet ska tillståndet för glyfosat inom det tyska jordbruket upphöra den 31.12 2023.

EU:s växtskydd är inget handelshinder

USA, Kanada, Australien, Mercosur och en lång rad andra länder klagar inom världshandelsorganisationen WTO mot EU:s stränga växtskyddsregler. Länderna anser att reglerna stör den fria handeln. EU-kommissionen avvisar anklagelserna.

SLC - Hk Parkn Shop Supermarket Tulip Luncheon Meat Sept 2012
Danish Crown gör sig av med problembarnet Tulip

Den danska slakterikoncernen Danish Crown gör sig av med sitt förlustbringande brittiska dotterbolag Tulip Ltd. Köpare är amerikanska Pilgrim´s Pride Corporation. I köpet ingår tolv fabriker med 6.000 anställda.

SLC - Di Fkar8 Xc Aa4Rp W
Norges mejerisektor flaggar ut ostexporten

Den norska mejerikoncernen Tine kan tvingas skära ned upp till tio procent av sin produktion, då tillverkningen av den populära exportosten Jarlsberg flyttas till Irland. Exporten har hittills subventionerats, men världshandelsorganisationen WTO säger stopp. Därmed är det inte längre lönsamt för Tine att exportera norskproducerad ost.