SLC - P039329 286058
USA:s strafftullar för Airbus slår ojämnt mot EU-länderna

Världshandelsorganisationen WTO beviljar USA rätt att belägga EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna slår ojämnt mot EU-länderna. Finland klarar sig bättre än många andra EU-länder.

Information om effekterna av Brexit på Livsmedelsverkets webbsida

Livsmedelsverket sammanställer information om effekterna av en möjlig brexit på en brexit-webbsida.

EU-kommissionen beklagar snedvriden sockermarknad

Den bristande prisbalansen på sockermarknaden är fortfarande ett stort problem för EU, medger kommissionen. Sockerpriset pressat av flera olika orsaker men kommissionen kommer inte att ingripa i prisbildningen.

Ledarsticket: Misslyckat kommissionärsval?

Det gick inte alls vägen för den polska kandidaten till posten som ny lantbrukskommissionär, Janusz Wojciechowski, under utfrågningen i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det var främst kandidatens velande och mycket allmänt hållna svar som inte övertygade parlamentets jordbruksutskott. Sådant inger inte förtroende inför de svåra förhandlingarna om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken.

SLC - 48826002353 B164634A49 O
Holländska bönder åstadkom trafikkaos i protest mot politiker som vill halvera boskapen

I Nederländerna har producenterna blockerat vägar och gator i protest mot ett förslag att sänka kväveutsläppen genom att halvera landets boskapsbestånd. Det blev trafikkaos då bönderna körde till huvudstaden med sina traktorer.

SLC - P040697 129300
Parlamentet ratade genast två tilltänkta kommissionärer

UPPDATERAD TEXT. På måndagen inleddes EU-parlamentets utfrågningar av de 26 kandidater som den blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen har utsett. Långtifrån alla är självklara vinnare. Två av dem fick rött kort redan på förhand.

SLC - 20191001 Ep 092269 B Jvv 1414
Polsk agrarkommissionär övertygade inte parlamentet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lanserar polacken Janusz Wojciechowski som ny agrarkommissionär. På tisdagen redogjorde Wojciechowski för sina planer, men lyckades inte övertyga EU-parlamentet.

Sydkorea häver stegvis embargot mot EU-nötkött

Sydkorea visar beredskap att öppna sin marknad för nötkött från EU. Landet har i nästan tjugo år hållit sina gränser stängda för EU-nötkött sedan BSE-skandalen.

SLC - 2019930 Ep 092262 E Wt5 016
Hogan driver på stor reform av WTO

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ställde på måndagen upp för EU-parlamentets utfrågning i egenskap av blivande handelskommissionär. Hogan vill driva en öppen och rättvis handelspolitik och vill reformera världshandelsorganisationen WTO.

Parlamentet kritiserar avtalet med Mercosur

Det färdiga frihandelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur möter motstånd i EU-parlamentet. En växande skara parlamentariker vill skydda det europeiska jordbruket mot jordbruksimport. Skarp kritik riktas också mot skövlingen av regnskogar i Brasilien.

Pro Luomu fick miljonfinansiering av EU

Föreningen Pro Luomu har fått finansiering på närmare en miljon euro för att främja ekohandeln. Med hjälp av pengarna förverkligas den genom tiderna största ekokampanjen i Finland. Kampanjen, som är riktad till konsumenterna, förverkligas under åren 2020-2022 som en informationskampanj som kommer att synas från och med nästa höst i TV, på webben och i sociala medier. Därtill innehåller kampanjen olika provsmakningstillfällen för konsumenterna i flera finländska köpcenter.

SLC - 171113 Spf8518
Traktorförsäljningen går igen framåt i Europa

Under det första halvåret 2019 registrerades tio procent fler traktorer i Europa, jämfört med motsvarande period 2018. Sammanlagt registrerades 96.428 traktorer under årets sex första månader, uppger traktorbranschens centralorganisation CEMA.