Jordbruk EU Marknad

Danish Crown välkomnar
Tysklands nya slakterilagar

Den danska slakterikoncernen Danish Crown noterar med lättnad att Tyskland förbjuder rekryteringen av utländska låglönearbetare inom slakteribranschen. Koncernen har tvingats flytta tusentals danska jobb till Tyskland för att hänga med i konkurrensen.

Reformen borde ha införts redan för tio eller femton år sedan. Den tyska låglönekonkurrensen har varit mycket svår att leva med, säger koncernens presschef Jens Hansen till tidningen Flensborg Avis.

Enligt Hansen har Danish Crown nio produktionsanläggningar i Tyskland. Koncernen har varit tvungen att följa de tyska principerna för att upprätthålla sin konkurrenskraft. Där dikterar de stora koncernerna marknaden och arbetsförhållandena.

Systemet med lågt avlönade medarbetare som anställs av underleverantörer infördes på 1990-talet. Det resulterade i att Tyskland blev marknadsledare inom slakteriindustrin. Danish Crown måste följa exemplet för att kunna konkurrera.

Det tyska kolonnsystemet har satt press på köttindustrin i hela Europa. Danish Crown har tvingats att flytta flera tusentals danska jobb till Tyskland. I annat fall hade vi inte lyckats bevara konkurrenskraften, säger Hansen.

Utan etableringar i Tyskland hade Danish Crown förlorat ännu fler arbetsplatser i Danmark. Avräkningen till våra ägare, de danska bönderna, hade varit kännbart mindre, säger presschefen till tidningen.

Situationen är ohållbar, då många kontraktsanställda syd- och östeuropéer samsas i trånga bostäder. Förhållandena är undermåliga och hygienen dålig. De anställda arbetar tätt i slakterierna och det ger fri lejd för coronaviruset, konstaterar Hansen.

Grava missförhållandena avslöjades i april i Tyskland sedan flera hundra slakteriarbetare hade smittats av coronavirus i några stora slakterier. Kort därefter spred sig problemet till vidare till andra slakterier som delvis måste stängas.

Nu har den tyska regeringen beslutat att stoppa missförhållandet. Från och med nästa år får slakt samt styckning och jämförbar bearbetning av kött endast genomföras av personal som anställs direkt av ifrågavarande företag.