SLC - Nbcunga 1
Är Donald Trump och startstöd verktyg för unga jordbrukares framgång?

I ett anförande på Nordens bondeorganisationers centralråds utvidgade presidiemöte i Reykjavik hävdar Christian Hüttemeier från danska Landbrug & Fødevarer att jordbrukarna och deras organisationer kan lära sig något av självaste USA:s president, Donald Trump.

SLC - Andriukaitis
Kommissionär Andriukaitis förespråkar forskning och innovation inom jordbruket

De nordiska jordbrukarorganisationerna närmade sig nyligen EU-kommissionen med en skrivelse kring klimatförändring och jordbruk. Skrivelsen har nu besvarats av Vytenis Andriukaitis, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, som förespråkar forskningsbaserade lösningar.

SLC - Dsc 8387
Dålig äppelskörd i Sverige i år

Äppelskörden har minskat kraftigt i Sverige i år. På Strömmared söder om Borås har de ingen skörd alls i år.

SLC - Rumanien2
Utländska investerare gör det svårt för rumänska jordbrukare att hitta mark

Finland tog i juli över EU-ordförandeskapet av Rumänien, ett land vars jordbruk domineras av stora kontraster. Största delen av landets 3,5 miljoner jordbruk är små: 92 procent är mindre än fem hektar. Samtidigt köps mark effektivt upp av utländska investerare, vilket gör det svårt för lokala jordbruk att utvidga sin verksamhet.

Frankrike och Tyskland är oeniga om regnskogar

De förödande bränderna i Brasiliens regnskogar splittrar de stora EU-länderna. Frankrike och Irland vill blockera det redan färdigförhandlade mercosuravtalet på grund av Brasiliens hårdnackade inställning till skogsröjning. Tyskland håller däremot fast vid avtalet.

SLC - 20190710 Ep 090596 A Bbo 009
CAP-reformen skjuts upp ett år - eller kanske två

Innan det är klart hur Brexit kommer att se ut blir det inga diskussioner eller beslut om EU:s jordbruksbudget för nästa år. Det konstaterar Paolo de Castro, som är ansvarig för jordbruksutskottets förhandlingar.

Förskotten på kompensationsersättning, miljöersättning och ekoersättning höjs hösten 2019

Livsmedelsverket kommer att betala en större andel än väntat av 2019 års kompensationsersättning, miljöersättning och ersättning för ekologisk växtproduktion i oktober-november. I förskott på ersättningarna betalas 85 procent av ersättningsbeloppet i stället för 75 procent som meddelats tidigare.

SLC - Leyen Eu
Kandidatlistan nästan klar för nya EU-kommissionen

Hittills har 25 medlemsländer nominerat sina kandidater för nästa EU-kommission under ledning av Ursula von der Leyen. Kandidaterna från Italien och Frankrike är däremot ännu inte utsedda. Polen måste söka en ny kandidat för posten som agrarkommissionär.

Polsk EU-kommissionär vill inte sköta jordbruket

De flesta EU-länder har redan utsett sina kandidater för nästa EU-kommission. Posten som agrarkommissionär har erbjudits Polen, men Polens kandidat vågar inte ta emot jobbet.

SLC - P038064 196793
Phil Hogan läxar upp Boris Johnson för dålig stil

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan har skarpt kritiserat Boris Johnsons brexitpolitik. Enligt Hogan är den brittiska premiärministern Johnson en fara för både den irländska fredsprocessen och relationerna till EU.

USA erbjuder britterna ett ”storartat” handelsavtal

Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.

SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
Genbank ska bevara hotade biarter i Europa

Mångfalden av bin är större än man kunde tro. För att upprätthålla mångfalden grundas Europas första genbank för honungsbin.