SLC - Mjolk 1
Toukola mjölkgård värd för europeiska lantbruksjournalister

Huvudprodukten på Toukola gård i Hausjärvi är ekologisk mjölk, får en grupp europeiska lantbruksjournalister veta, när de i anslutning till EU:s jordbruksministermöte besöker gården.

SLC - Olivenhain Mit Xylella Fastidiosa
Xylella kan också drabba Finland varnar Efsa

Bakterien som slagit ut stor del av olivträden i södra Italien kan komma till Finland också. EU konstaterar att hela Europa nu ligger i riskzonen. Och det finns ingen fungerande kur.

SLC - Ruralcrimenetwork Tvp1
Inbrott och stölder plågar brittiska gårdar

Brottsligheten tilltar i oroväckande utsträckning på den brittiska landsbygden. Enligt en rapport från det producentägda försäkringsbolaget NFU Mutual har brottsligheten på landet ökat till den högsta nivån sedan 2011.

SLC - Rotterdam Vrachtwagens Container Oplegger Eric Bakker Hbr 07 2019
EU:s matexport fortsätter att öka

EU exporterade i juli 2019 jordbruksprodukter och livsmedel till ett värde av 13,07 miljarder euro. Det motsvarar en ökning med 12,6 procent på ett år och innebär också ett nytt månadsrekord, meddelar EU-kommissionen.

SLC - P039367 484644
Befogenheter om jordbruksstöd omfördelas i nya kommissionen

EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen vill flytta delar av ansvaret för jordbruksstöden till generaldirektoratet COMP, som lyder under konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Det uppger webbtidningen Euractiv.

Parlamentet försöker stoppa EU:s växtpatent

EU-parlamentet i sin helhet har nu skärpt kraven på ett förbud mot växtpatent. I en resolution kräver parlamentet ett definitivt stopp för patent på konventionella grödor.

Finländska lantbrukarna förde fram sitt budskap till EU:s jordbruksministrar

EU:s jordbruksministrar besökte idag en mjölkgård i Vichtis. Producentorganisationerna förde fram att landsbygdsnäringarna är lösningarna på många klimat- och miljöutmaningar.

SLC - P008961009 H
Hållbart fiske bidrar till att rädda Östersjön

Utformningen av EU:s gemensamma fiskeripolitik och förvaltningen av fiskbeståndet hör till ödesfrågorna för Östersjöns framtid. Ett hållbart fiske kan bli en av räddningsinsatserna. Det konstaterade Sveriges ambassadör i Finland Anders Ahnlid då han öppnade diskussionen om ett hållbart fiske på Östersjö under ett seminarium på Hanaholmen.

Förbjuden GM-soja släpps fri efter lång tvist

Kemikoncernen Bayer-Monsanto har vunnit en långvarig rättstvist mot tre miljöorganisationer som har försökt stoppa försäljningen av Monsantos genmodifierade sojaböna i EU. Sojan ska nu få säljas fritt och en ny rättegång är utesluten.

Österrike stoppar avtalet med Mercosur?

En majoritet i det österrikiska nationalrådets EU-utskott har röstat mot EU:s planerade frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Omröstningen förpliktar Österrikes regering att rösta mot avtalet i EU-rådet.

SLC - 14435872625 1F649Aa619 O
Britterna bekräftar kaosrapport om Brexit

Allmän oro, en knappare livsmedelsförsörjning, hamstring och höjda priser kan bli följden då Storbritannien lämnar EU. Det framgår av en studie som dem brittiska regeringen nu har offentliggjort.

SLC - Ea9 Ffd2 B F522 6149 A547 26 Db922 D7 E6 C
EU:s långtidsbudget kan försenas ytterligare

Beredningen av EU:s långtidsbudget för perioden 2021 till 2027 går för långsamt. Enligt EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger är nya förseningar att vänta. Med stor sannolikhet kan långtidsbudgeten inte antas inom detta år som planerat.