Europas unga jordbrukare behöver EU-stöden för att överleva och bygga upp Europas framtida jordbruk. Det var budskapet som de demonstrerande jordbrukarna i centrala Bryssel i torsdags ville få fram till regeringarna, som samlats för att diskutera unionens långtidsbudget under Europeiska rådets möte. Över hundra traktorer hade kommit från hela södra Belgien, och många fler jordbrukare hade mött upp från hela Europa, från norr till söder.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Mjölk och mejeriprodukter måste få säljas och köpas fritt över gränserna även efter Brexit. Det kräver den europeiska mejeriorganisationen EDA tillsammans med sin medlem från Storbritannien, Dairy UK.

I Frankrike har en ny lag om god affärssed medfört böter för tre stora handelskedjor. Det är första gången som lagen kom till användning. Centralaffärerna hade missat den lagstadgade fristen för de årliga förhandlingarna med leverantörerna.
EU-kommissionens hoppas på samförstånd i handelsutbytet med den brittiska regeringen, men utsikterna är mindre lovande. Britterna går hellre på konfrontationskurs. Premiärminister Boris Johnson visar inget intresse för kompromisser.
EU behöver ett robustare jordbruk med härdigare grödor som klarar ett hårdare klimat. Det anser EU:s nya kommissionär för krishantering Janez Lenarcic. Därför borde EU bland annat satsa på tåligare växtsorter.

Denna vecka försöker EU:s medlemsländer igen en gång fila på en kompromiss om nästa långtidsbudget, men meningarna går starkt isär. Beredningen vill skära i anslagen till jordbruket men parlamentet, Frankrike och de östeuropeiska länderna går emot.

Växt- och utsädesodlaren Samuel Jussila, 38, från Janakkala i Tavastland har utsetts till vinnare i tävlingen unga producenters mästare 2020. Samuel Jussila sköter sin gård exemplariskt, fördomsfritt och miljömässigt hållbart, anser juryn som bestod av representanter från producentorganisationerna SLC och MTK.
Handelskriget mellan EU och USA om subventionerna till Airbus har blivit en katastrof för franska vinexportörer. På grund av USA-tullarna på 25 procent har de förlorat nästan hälften av sin USA-försäljning. Nu kräver de kompensation av franska staten och Airbus.

Bondeprotesterna sprider sig i Europa. Spanska bönder drar nu också ut till kamp mot orättvist låga livsmedelspriser och stigande kostnader. De senaste månaderna har protester arrangerats i Madrid och ett stort antal andra städer.
EU har startat ett nytt miljonprojekt, som vänder sig till jordbrukare och livsmedelsindustrin. Det heter ”Fields”, och ska både forska och utbilda i hållbar utveckling, cirkulär ekonomi och digitalisering. Meningen är att minst 20.000 jordbrukare ska få möjlighet att gå någon av de utbildningar som kommer att organiseras. Totalt bidrar EU till projektet med en finansiering på fyra miljoner euro genom programmet Erasmus.
Att inte få sälja produkter av säl går emot principerna om hållbar användning av naturresurser och emot sunt förnuft. Det konstaterade Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens vice ordförande Mats Löfström i onsdagens plenum, då en lagändring som reglerar EU-förbudet mot försäljning av sälprodukter debatterades i riksdagen.

Inom EU-kommissionen råder oenighet om reglerna för jordbrukets framtida växtskydd. Generaldirektoratet för hälsa kräver en halvering av mängden verksamma substanser fram till 2030, medan andra kommissionsinstanser bromsar.