P042291 343327
EU:s handelskommissionär Phil Hogan är en gammal räv i förhandlingarna om den internationella handeln. Nu är han aktuell som potentiell chef för världshandelsorganisationen WTO. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt

Phil Hogan skulle gärna bli
generaldirektör för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har visat intresse att efterträda brasilianaren Roberto Azevêdo som chef för världshandelsorganisationen WTO. Hogan bedöms ha goda chanser att få jobbet, förutsatt att EU-länderna enas om hans kandidatur.

Det krisar inom WTO och den nuvarande generaldirektören har sedan länge förlorat greppet. USA-regeringen har ständigt försökt svartmåla WTO som en tandlös organisation som dessutom missgynnar amerikanska intressen.

Azevêdo aviserade nyligen sin förtida avgång i slutet av augusti. Han motiverade sitt beslut av familjeskäl, men betonade också svårigheterna att tygla USA och Kina. De båda stormakterna har fortlöpande ökat pressen på WTO.

WTO har förlorat anseende ända sedan den misslyckade Doha-processen med målet att nå ett multilateralt handelsavtal. Handelskrig, nationalism och en växande global protektionism har dessutom försvagat WTO:s inflytande.

Phil Hogan är intresserad

Processen att utse en lämplig efterföljare har redan börjat, åtminstone inofficiellt. Tre afrikanska kandidater har redan anmält sig. Intresse för posten visar också Spaniens utrikesminister Arancha Gonzáles-Laya.

Enligt WTO:s regler ska generaldirektören ha lång och gedigen erfarenhet av internationellt samarbete, helst inom både handel och politik. Ledarskap och förmåga till kommunikation är också nödvändiga attribut.

I det sammanhanget serveras Phil Hogans namn nästan på en silverbricka. Den irländska politikern förefaller att vara skräddarsydd för jobbet. Han känner både jordbruk och handel i egenskap av tidigare agrarkommissionär och nuvarande handelskommissionär.

Eftersom jordbruk och världshandel går hand i hand, har Hogan samlat flera års erfarenhet av hårda förhandlingar med EU:s handelspartner, bland dem USA, Mercosur, Kina och Japan. De flesta partner erkänner att han har skött sig bra.

Inom WTO har Hogan främjat flera initiativ som syftar till att rädda organisationen. Han var en drivande kraft bakom det provisoriska förlikningssystemet som hastigt måste stampas fram för att stävja USA-hotet om en totalblockad.

EU och de deltagande WTO-länderna anser att tvåstegsprocessen för tvistlösning i handelsfrågor är nödvändig. Enligt Hogan är initiativet ett tecken på att WTO fungerar trots alla svårigheter.

Goda kontakter inom USA-regeringen

För Hogan talar också hans goda relationer till tunga politiker i USA-regeringen. Enligt uppgift kommer Hogan utmärkt överens med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, oberoende av president Trumps ständiga nycker.

I USA betecknas Hogan som en hård men rättvis förhandlare och en figur med förmåga att dra i de rätta trådarna. Det är inga onödiga egenskaper hos en potentiell generaldirektör för WTO.

WTO:s medlemsländer har tid att lansera sina kandidater till posten fram till den 8 juli. Inom EU har Hogan blivit ett hett namn i diskussionerna. Hans chanser stiger om alla medlemsländer ställer sig bakom Hogan som gemensam kandidat.

I sitt hemland Irland har Hogans eventuella kandidatur väckt både glädje men också en viss bävan. I egenskap av WTO-chef skulle den erfarna förhandlaren lämna kommissionen och posten som handelskommissionär.

I så fall måste Irland utse en ny kandidat till EU-kommissionen. Sannolikt skulle kommissionen i så fall möbleras om, med påföljden att Irland förlorar sin handelskommissionär. Det vore en förlust med tanke på förhandlingarna om Brexit.