Jordbruk EU

Torvalds efterlyser
realistisk klimatlag

De politiska grupperna i EU-parlamentet har lagt fram än en lång rad ändringsförslag till den kommande klimatlagen. Slutresultatet kan hamna nära Renew Europes förslag, uppger parlamentarikern Nils Torvalds (Sfp/Renew) i ett pressmeddelande.

EU:s klimatlag är en central del av unionens gröna giv, som ska utveckla Europa till den första klimatneutrala kontinenten fram till 2050. Redan fram till 2030 ska EU:s koldioxidutsläpp minska med 50 eller 55 procent jämfört med nivån 1990.

Parlamentets miljöutskott har arbetat fram mer än 1.000 ändringsförslag från de sju politiska grupperna i parlamentet. Nils Torvalds är den liberala Renew Europe-gruppens koordinator och ansvarar för gruppens förslag.

Torvalds står bakom flera av förslagen, bland dem ett förslag att parlamentet borde höja ambitionsnivån så att utsläppen minskar med minst 55 procent till 2030. Han anser att en sådan minskning är nödvändig för att EU ska klara Parisavtalet från 2015.

Torvalds medger att det kan bli en utmaning att få medlemsländerna att acceptera 55 procent. Han betecknar ändå förslaget om minst 55 procent som en ”acceptabel förhandlingsposition” från parlamentets sida.

Enligt Torvalds borde klimatlagen samtidigt utformas kring en ny, riktgivande europeisk kolbudget. Detta är det tydligaste och mest effektiva sättet att reglera hur och när de olika medlemsländerna måste minska sina utsläpp.

Med en kolbudget får näringslivets aktörer en bättre bild av de investeringar som krävs. De som lyckas bäst med omställningsarbetet belönas, eftersom de kan sälja utsläppsrätter till andra aktörer som ligger efter i processen.

Torvalds föreslår också att klimatlagen förtydligas med avseende på resultaten fram till 2040. Processen liknar en lång, nedåtgående kurva för koldioxidutsläppen. Om EU inte når resultatet fram till 2040, missas sannolikt målet också 2050.

Parlamentets miljöutskott ska rösta om klimatlagen om drygt tre månader, den 10 september. I oktober väntar omröstning i plenum. Därefter följer trepartsförhandlingar mellan parlamentet, kommissionen och medlemsländerna i rådet.