69711227 112542906796214 1555071382864265216 O
Mjölkpriset är långsamt på väg nedåt i västra Europa, fastställer holländska marknadsexperter. FOTO: Milcobel
Jordbruk EU Marknad

Mjölkpriset sjunker i EU
medan leveranserna ökar

EU-medelpriset för mjölk sjönk i april med 0,18 cent till 34,23 cent per kg, rapporterar EU-kommissionen. Produktionen befinner sig på en relativt hög nivå. Under perioden januari-mars 2020 producerade EU 2,8 procent mer mjölk, jämfört med samma period förra året.

Samma trend noterar också producentorganisationen LTO Nederland i sin senaste jämförelse över mjölkprisets utveckling i sexton stora mejerikoncerner i EU. Under de senaste tolv månaderna har invägningspriset i medeltal fallit med 2,5 procent.

I april månad 2020 föll det mjölkpris som mejerierna betalade till sina producenter med i medeltal 0,71 eurocent, till 32,47 cent per kg. Det enda EU-mejeriet som höjde sitt invägningspris var franska Danone, som i april betalade 34,25 cent per kg.

De tyska mejerierna bibehöll sina priser oförändrade, likaså Arla och Valio. Alla övriga mejerier sänkte sina invägningspriser under månaden. Mejerierna räknar med fortsatta prissänkningarna de påföljande månaderna.

Vid tidpunkten för den aktuella prisjämförelsen aviserade FrieslandCampina (Nederländerna), tyska DMK och skandinaviska Arla förestående prissänkningar i maj. Fler prissänkningar är att vänta i juni.

Tillväxttakten har börjat avta

Det bästa invägningspriset i april betalade som vanligt norditalienska Granarolo med 38,35 cent per kg, följt av Valio (35,88 cent/kg), franska Lactalis (34,50), franska Danone (34,25) och nederländska FrislandCampina (33,91 cent per kg).

I slutändan befinner sig irländska Glanbia med 28,62 cent per kg, irländska Dairygold (28,81), belgiska Milcobel (28,81), brittisk-kanadensiska Saputo Dairy UK (29,11), irländska Kerry (30,49) och tyska Müller med 30,88 cent per kg.

LTO noterar inofficiellt också invägningspriserna i tre länder utanför EU. Rekordhållare är schweiziska Emmi med 50,46 cent per kg. Priset på USA-mjölk Class III är 29,75 cent per kg, medan nyazeeländska Fonterra betalar omräknat 31,06 cent per kg till leverantörerna.

I sin månatliga rapport kommenterar LTO Nederland som vanligt också förändringarna på mjölkmarknaderna i olika delar av världen. Mjölkleveranserna i EU ökade med nästan en procent i mars månad.

Mest ökade leveranserna i de västliga EU-länderna, men LTO anmärker att tillväxttakten har börjat avta i Frankrike och Tyskland de senaste månaderna. Den allra senaste statistiken tyder på att ökningen i de två länderna avstannar.

LTO ser över sin prisjämförelse

På det internationella planet utanför EU är trenden blandad. Mjölkproduktionen i Australien ökade extremt starkt i mars, med hela fem procent. Omvänt minskade produktionen i Nya Zeeland med två procent.

I USA ökade mjölkproduktionen med två procent och i Argentina med hela sex procent medan mängden förblev oförändrad i Uruguay.

Den samlade mängden producerad mjölk hos de globalt sett viktigaste producentområdena (inklusive EU) ökade under årets första kvartal med 2,5 procent, jämfört med motsvarande tidpunkt 2019.

LTO medger att jämförelsen av mjölkpriser i EU och globalt har blivit svårare de senaste åren, eftersom mejerierna har börjat bygga in olika tillägg och bonus i sina betalningar till producenterna.

Den nederländska producentorganisationen betonar i alla fall att jämförelsen behövs för att trygga en viss transparens på mjölkmarknaderna. LTO upprätthåller rapporteringen, men lägger till nya kriterier i de kommande jämförelserna från och med maj månad.