0285164 C 7 F67 7 B4 B A805 6214469 F170 F
Maskerade beslutsfattare i parlamentet: Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådets ordförande Charles Michel försvarade finansieringen av EU:s nya återhämtningsfond. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-parlamentet vill förbättra
rådets förslag till långtidsbudget

Efter långa förhandlingar kunde EU-ländernas statschefer enas om ett gemensamt förslag till långtidsbudget och ett 750 miljarder euro tungt coronapaket. Men åtgärderna är otillräckliga, anser EU-parlamentet och kräver förbättringar.

Återhämtningspaketet för ekonomin efter coronapandemin hann redan firas som en stor framgång för EU, liksom medlemsländernas sammanjämkade enighet om långtidsbudgeten för de följande sju åren. Men nu griper parlamentet in med egna krav.

Parlamentet debatterade paketet förra veckan och kommer med märkbara krav på förbättringar. En bred majoritet med 450 röster mot 150 röster antog en resolution som förutsätter mer kött på benen.

I debatten med rådets ordförande Charles Michel och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen berömde många talare överenskommelsen om återhämtningsfonden som historisk. Men paketet medför nedskärningar i långtidsbudgeten.

Parlamentet eftersträvar mer

Vi är inte beredda att svälja det budgetpillret, sade den kristdemokratiska EPP-gruppens ledare, tysken Manfred Weber, under debatten. Ett liknande budskap levererade också den socialdemokratiska gruppens ledare Iratxe Garcia.

Många parlamentariker underströk att återbetalningen av skulderna ännu är en olöst fråga. Skeptikerna insisterade på att bördan inte får falla på medborgarnas axlar. Ett robust system med nya egna inkomstkällor för EU måste till.

Många parlamentariker underströk att EU inte får bli en bankautomat för nationella budgetar. I debatten kritiserades också de sparsamma länderna Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike för sin ovilja att betala ett pris för den inre marknaden.

EU:s ordförandeland Tyskland måste nu sätta alla klutar till för att finna en budgetkompromiss. Den tyska EU-ambassadören Michael Clauß och hans stab går igenom parlamentets katalog med önskemål för att finna en lösning.

Parlamentets delegation består av finansexperter från de största grupperingarna. Deras uppgift blir att driva igenom så många krav som möjligt. Parlamentet kan antingen anta eller förkasta det nya förslaget.

Parlamentet kräver framför allt förbättringar inom flera så kallade framtidsområden. Ledamöterna kräver mer pengar för klimatskydd, forskning, hälsa och utbildning. De stora forskningsprogrammen måste utvidgas, heter det i resolutionen.

Parlamentets grupperingar efterlyser också en verksam mekanism för rättsstatlighet. Det borde bli möjligt att stryka anslag till länder som inte respekterar europeiska grundrättigheter, rättsväsendet, fria medier eller yttrandefrihet.

Knappt om tid

Tidtabellen är snäv. De 27 medlemsländerna borde i rappet enas om en gemensam förhandlingsposition. De egentliga förhandlingarna mellan råd och parlament skulle sedan starta efter sommarpausen i slutet av augusti.

Om allt löper smidigt utan stora meningsskiljaktigheter, kunde rundan avslutas i början av september. I så fall kan EU-parlamentet ta ställning till ett förnyat förslaget till långtidsbudget redan i medlet av september. Mer sannolikt är att beslutet dröjer till oktober.

Därefter måste medlemsländerna ännu godkänna ändringarna. Själva coronapaketet äventyras inte i diskussionerna. Parlamentet har inga befogenheter att göra ändringar i förslaget. Parlamentet kan bara förkasta eller godkänna budgeten i sin helhet.

Läs också: Jordbrukets finansiering tryggas i EU:s budgetram