EU

EU-parlamentet och rådet enades om CAP-övergång

Reformen av EU:s jordbrukspolitik CAP dröjer. Följaktligen har medlemsländerna, parlamentet och kommissionen enats om regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna inom en tvåårig övergångsperiod.

Överenskommelsen om budgeten för 2021 och 2022 är ännu preliminär i väntan på beslutet om långtidsbudgeten, som ska fattas vid nästa EU-toppmöte i juli. Kommissionen har krävt en ettårig övergång.

Det är olyckligt att kommissionen fortfarande håller fast vid sin ursprungliga ståndpunkt, beklagar parlamentets chefsförhandlare Elsi Katainen (Renew Europe/Centern). Hon är ändå nöjd med överenskommelsen som slöts efter sex månaders förhandlingar.

Rådet och parlamentet ser inget alternativ till en tvåårig lösning. Ordföranden för parlamentets jordbruksutskott, tysken Norbert Lins (EPP) är nöjd över att bönderna kan se fram emot en lång period i sin planering.

Ska garantera stabilitet för bönderna

Enligt förordningen ska de nuvarande CAP-reglerna fortsätta att gälla under 2021 och 2022. Det innebär att reglerna för direktstöden, EU:s marknadsordning och landsbygdsprogrammer förblir oförändrade.

EU:s jordbruksbudget för de närmaste två åren kommer däremot att följa den fleråriga finansramen fram till 2027, i den mån medlemsländerna enas om förslaget. Kommissionen har i viss mån höjt anslagen för jordbruket.

Enligt Elsi Katainen tryggar överenskommelsen EU-producenternas utkomst under de närmaste två åren. Resultatet garanterar agrar- och livsmedelssektorn stabilitet och trygghet i den allmänna osäkerheten kring den öppna CAP-processen.

Överenskommelsen träffades den sista juni, som också var det kroatiska ordförandeskapets sista dag. Detta ökade ytterligare pressen på tidtabellen. Nu är det klart att CAP fortsätter två år till. Dessutom utlovas nya reformer som stöder jordbruket.

Parlamentets krav på nya marknadsåtgärder har beaktats. Under de kommande två åren får medlemsländerna kompensera skördeskador från och med 20 procent. Dessutom utlovas lättnader i beskattningen.

141-stödet är tryggat

För Finlands del tryggar förslaget dessutom en fortsättning på det nationella stödet till södra Finland (141-stödet), som kommissionen hade lämnat bort i sitt förslag. Katainen lyckades övertyga alla politiska grupper i parlamentet om motsatsen.

Det är en lättnad att 141-stödet finns med i överenskommelsen, eftersom det saknades i kommissionens förslag. Stödet kommer att fortsätta på nivån för 2020 under hela övergångsperioden. Den tidigare stegvisa minskningen finns inte med.

Enligt Katainen tryggar övergångsperioden fortsatt stabilitet och högre säkerhet med avseende på investeringar för producenterna. Hon hoppas att stödet kan fortsätta också efter övergångstiden.

I juli ska EU:s statschefer förhandla om den fleråriga långtidsbudgeten, som också bestämmer finansieringsnivån för jordbruket under åren 2021 och 2022. EU-parlamentet motsätter sig nedskärningar i jordbrukets budget.

Enligt Katainen måste det vara möjligt att kompensera eventuella nedskärningar med ytterligare nationell finansiering under övergångsperioden. Detta garanteras såväl i förordningen om övergångsperioden som i det finländska regeringsprogrammet.