SLC - Euroseed
Europeiska konsumenter och forskare vill tillåta genredigering

Europeiska konsumenter och forskare har tagit initiativ för att EU-kommissionen ska ompröva sitt beslut att klassa genredigering som GMO. Euroseeds generalsekreterare Garlich von Essen ser genredigering som ett nödvändigt verktyg för framtidens jordbruk.

EU-förvaltningen har igen effektiverats

Den nuvarande EU-kommissionen får ett gott betyg av den europeiska revisionsrätten. Revisionsrätten har godkänt förvaltningen för det tolfte året i rad utan nämnvärda reservationer. Det gäller inte minst jordbrukspolitiken.

SLC - Kaniber Im Schlepper
Bondgård med boskap ska byggas mitt i München

Den tyska delstaten Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber planerar en bondgård med grisar och boskap mitt i Bayerns huvudstad München. Avsikten är att informera stadsborna om jordbruk och förbättra näringens rykte.

Ledarsticket: Wojciechowski gick hem och studerade

Det blev till en andra utfrågning av Polens och Ursula von der Leyens kandidat till posten som jordbrukskommissionär i EU-kommissionen, Janusz Wojciechowski. Efter en svag prestation i första utfrågningen gick det nu vägen på ett helt annat sätt, så att alla grupper i EU-parlamentet kan ställa sig bakom den kommande jordbrukskommissionären. Vi kan säga så för valet torde i praktiken vara klart, varför det inte lönar sig att klaga.

Brexitdrabbade bönder och företagare kan få krishjälp

Bönder som drabbas extra mycket av en hård brexit, alltså om Storbritannien lämnar EU utan ett gällande avtal, kan komma att få hjälp av EU. Det blev klart när kommittén för de ständiga representanterna, Coreper, nyligen sa ja till kommissionens förslag om krishjälp.

SLC - 20191003 Ep 092281 A Tro 762
EU:s långtidsbudget kan försenas ytterligare

EU:s blivande budgetkommissionär, österrikaren Johannes Hahn, har inga illusioner om en snabb lösning i grälet om EU:s nästa budgetram som ska gälla 2021-2027. Medlemsländerna och EU-institutionerna har delade meningar.

Landsbygden strejkade i Spanien

Vi stoppar allihop så att ingen kan stoppa oss! Det var stridsropet när landsbygden över hela Spanien stannade senaste fredag.

SLC - 20191008 Ep 092266 C Bbo 101
Wojciechowski blir ny agrarkommissionär

UPPDATERAD ARTIKEL. Efter en andra utfrågning har EU-parlamentet accepterat polacken Janusz Wojciechowski för posten som nästa jordbrukskommissionär. En bred majoritet i parlamentet ställde sig bakom kandidaten.

SLC - Lpx 139289
Bayer kan söka medling i processen om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har i domstol dömts att betala upp till 80 miljoner dollar till personer som uppger att de har skadats av ogräsmedlet glyfosat. Snart kan frågan ta en ny vändning. Mycket tyder på att Bayer försöker lösa tvisten genom medling.

SLC - P039329 286058
USA:s strafftullar för Airbus slår ojämnt mot EU-länderna

Världshandelsorganisationen WTO beviljar USA rätt att belägga EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna slår ojämnt mot EU-länderna. Finland klarar sig bättre än många andra EU-länder.

Information om effekterna av Brexit på Livsmedelsverkets webbsida

Livsmedelsverket sammanställer information om effekterna av en möjlig brexit på en brexit-webbsida.

EU-kommissionen beklagar snedvriden sockermarknad

Den bristande prisbalansen på sockermarknaden är fortfarande ett stort problem för EU, medger kommissionen. Sockerpriset pressat av flera olika orsaker men kommissionen kommer inte att ingripa i prisbildningen.