90627 C00 1 E1 D 314 B B9 B1 006 Bfe128649
Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner har tagit över ordförandeskapet för EU:s jordbruksministrar och blev genast ett populärt objekt för fotograferna. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-ministrarna är misstrogna
mot ny CAP-strategi för miljön

En majoritet av EU:s medlemsländer ställer sig avvaktande till kommissionens föreslagna miljö- och klimatåtgärder för jordbruket. Strategin ”Från jord till bord” har både vänner och fiender, framgick det vid jordbruksministrarnas julimöte i Bryssel.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner leder formellt diskussionerna om CAP-reformen under det första halvåret 2020. På det första mötet under tyskt värdskap träffades ministrarna personligen, efter flera månader av videokonferenser.

Klöckner eftersträvar ett koncept med fasta kärnpunkter och målsättningar för nästa CAP-reform till hösten. Då borde riktningen vara klar. Konkreta beslut måste däremot vänta så länge budgeten är öppen.

De nya förslagen kan bli svåra att acceptera. Klöckner efterlyste bland annat medlemsländernas synpunkter på miljö- och klimatåtgärderna i den första CAP-pelaren. Flera ministrar betraktar idéerna mycket kritiskt.

Nära smärtgränsen

En majoritet av EU-länderna är i och för sig beredda att stöda en uthållig matproduktion. Diskussionen tyder i alla fall på att flera medlemsländer betraktar den gröna given som ett slags smärtgräns.

Många av ministrarna befarar att åtgärderna riskerar att överbelasta gårdarna med alltför många och krångliga miljö- och klimatkrav. Åtgärderna och deras effekter borde först utredas genom konsekvensanalyser.

Delegationerna efterlyste också bindande direktiv för kommissionens planerade jord-till-bord-strategi. Det ansågs vara en förutsättning för att implantera åtgärderna i den gemensamma jordbrukspolitiken så att entydiga regler kan garanteras.

I sin strategi planerar kommissionen en minimiandel på tio procent träda som ska reserveras för artskyddet. Detta avvisar talrika medlemsländer. Ungefär hälften av jordbruksministrarna kan godta en andel av fem procent icke-produktiv mark.

Flera ministrar var också skeptiska till de ekosystemtjänster som kommissionen vill koppla till CAP. Åtminstone fjorton delegationer avvisade minimikrav och en minimibudget för sådana tjänster.

Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Danmark försvarade däremot inrättandet av ekosystemtjänster som ett centralt element i nya CAP. Minimikrav borde bakas in i bestämmelserna för att trygga en rättvis konkurrens.

Kommissionen betonar uthållighet

Kommissionen försvarade de nya idéerna. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides betonade att reduktionsmålen för växtskydd och gödsling i jord-till-bord-strategin motsvarar den uthållighet som EU eftersträvar.

Agrarkommissionär Janusz Wojchiechowski medgav efter diskussionen att medlemsländernas åsikter om jord-till-bord-strategin och strategin för biodiversitet går starkt isär.

Enligt Wojchiechowski bekräftade diskussionen behovet av en starkare jordbruksbudget, med resurser att stöda producenterna inför omställningen till den gröna given. Ännu återstår mycket arbete, medgav han.

Oberoende av de starka differenserna mellan krav och målsättningar vill rådets ordförande Julia Klöckner gå vidare med beredningen. I oktober ska en preliminär, allmän riktlinje för CAP-reformen och jord-till-bord-strategin läggas fram till diskussion.