EU

EU:s jordbruksministrar avvaktar i väntan på budgeten

EU:s medlemsländer har flera tunga frågor att ta itu med de närmaste månaderna. Allt står och faller med långtidsbudgeten, som kommer upp på nästa rådsmöte i juli. De gröna inslagen i nästa CAP hör till de frågor som splittrar medlemsländerna.

Ministrarna uttryckte ändå nästan unisont sitt samtycke till kommissionens långtidsbudget som ska diskuteras på toppmötet i juli. Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski tackade ministrarna redan på förhand för stödet.

Medlemsländernas krav på en stärkt finansiering har fått gehör. Hotet om nedskärningar har effektivt städats undan. Det senaste förslaget innehållet tilläggsresurser för jordbruket till ett belopp av 26,5 miljarder euro under nästa sjuårsperiod.

Wojciechowski påminde om att finansieringen ska kopplas till en grönare jordbrukspolitik. Kommissionens gröna giv med matstrategin „från jord till bord“ och strategin för den biologiska mångfalden medför stora utmaningar för näringen.

Många är skeptiska

Långtifrån alla länder förefaller att vara införstådda med fordringarna, om man för tro de första kommentarerna. Bland annat Ungern, Grekland och Italien varnade för alltför stela regler för den gröna arkitekturen.

Större förståelse visar regeringarna i länder som Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Sverige, Nederländerna och Danmark. De anser att villkoren borde förplikta producenterna, som i gengäld skulle få betalt för sina prestationer.

Medlemsländerna ska ha svängrum att tackla de strategiska planerna utifrån sina egna förhållanden. Det är hela den gemensamma jordbrukspolitkens kärnidé och gör politiken effektivare, sade Finlands jordbruksminister Jari Leppä.

Många ministrar ansåg att den höjda ambitionen ska synas i finansieringen. En jordbrukare kan inte förbättra miljön och klimatet om ekonomin går på minus. Därför är de kopplade stöden viktiga för oss, fortsatte Leppä.

Andra ministrar avvisade kopplade stöd med motiveringen att de förvränger konkurrensen. De östeuropeiska länderna upprepade sina krav på en starkare utjämning av stödnivån i alla medlemsländer.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner konstaterade att det tyska ordförandeskapet kommer att ha händerna fulla under hösten. Tyskland basar för rådet under årets andra halvår.

Enligt Klöckner kommer Tyskland att köra förhandlingarna om nästa CAP, matstrategin „från jord till bord“ och strategin för den biologiska mångfalden parallellt. Därmed kan ambitionerna för klimat och miljö anpassas bättre till varandra.

CAP-planerna ska vara klara i oktober

Enligt den planerade tidtabellen borde en gemensam position om CAP-reformen stå klar i oktober, så att trepartsförhandlingarna mellan medlemsländerna, parlamentet och rådet kan starta.

Förutsättningen är att EU:s stats- och regeringschefer når enighet om långtidsbudgeten för de kommande åren under toppmötet i juli. Det egentliga jobbet kan börja först då resurserna är garanterade.

Ministrarna tackade värdlandet Kroatien för ett gott arbete efter den svåra coronavåren. Under Kroatiens ordförandeskap var jordbruksministrarna hänvisade till att utbyta idéer och kommentarer via videokonferenser på hemmaplan.

Rådets avgående ordförande, Kroatiens jordbruksminister Marija Vučković, överräckte symboliskt en stafettpinne till sin kollega och efterträdare Julia Klöckner. Klöckner hade enkom rest till Kroatiens huvudstad Zagreb för att delta i ceremonin.

Klöckner hoppas att Tyskland ska få en chans att normalisera läget och vill bjuda in ministrarna till det första ministermötet sedan länge med fysisk närvaro. Premiärmötet hålls i Bryssel den 20 juli. Det ska underlätta debatten.