Jordbruk EU Globalt Marknad

Mercosuravtalet
går snart till mangling

Det omstridda frihandelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur har nu färdigställts för godkännande i EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Men det är långt ifrån säkert att avtalet blir verklighet.

Avtalet har förberetts i tjugo års tid. Kommissionen har finslipat texten, som ännu ska översättas till alla EU-språk. I oktober ska avtalet behandlas i medlemsländernas parlament och EU-parlamentet, omtalar handelskommissionär Phil Hogan.

Det tyska EU-ordförandeskapet ska ansvara för avtalets ratificering i de olika etapperna men motståndet fortsätter att växa. Parlamenten i Österrike, Nederländerna och den belgiska regionen Vallonien har redan signalerat ett nej.

Frankrike betraktar importen från de stora jordbruksländerna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay som ett hot mot landets egna producenter av nötkött. De irländska köttproducenterna protesterar likaså mot avtalet.

Miljöorganisationerna betraktar importen från Sydamerika som ett stöd för skövlingen av regnskogar. Phil Hogan betonar för sin del att mercosuravtalet bidrar till ett förstärkt skydd för regnskogarna i Sydamerika.