Grismarknad
Den finländska svinproduktionen skulle drabbas hårt ifall afrikansk svinpest sprider sig till Finland. I värsta fall kan det innebära ett ekonomiskt bortfall på tiotals miljoner för svinproducenterna och den inhemska köttindustrin. ARKIVFOTO
Jordbruk EU Marknad

Afrikansk svinpest i Tyskland ökar
efterfrågan på finländskt griskött

Då afrikansk svinpest (ASF) för ett par veckor sedan hittades i ett vildsvinskadaver i Brandenburg i nordöstra Tyskland blev det tvärstopp för den tyska exporten till ett flertal länder i Asien. Det här märktes snabbt också i de finländska kötthusen.

– Ganska omedelbart efter beskedet fick vi mera förfrågningar både från Kina och från Asien överlag och för Atrias del kommer exporten till Kina, som redan tidigare varit omfattande, att öka märkbart, bekräftar VD Tom Åstrand, Österbottens Kött.

Också Roland Snellman, VD, Snellmans Köttförädling, berättar att man de senaste dagarna fått ett flertal förfrågningar från Asien. 

– I dagsläget har vi inte exporträttigheter till Kina, men vi exporterar till övriga asiatiska länder. Vi har dock lämnat in ansökan om export till Kina och väntar på svar från kinesiska myndigheter. Snellman har också fått en hel del förfrågningar från Sverige, som har en stor import från Tyskland.

Näst efter Spanien är Tyskland den näst största exportören av griskött till Kina, åtföljd av Holland och Danmark.

– Under perioden januari till juli i år exporterade Tyskland över 346 miljoner kilo griskött enbart till Kina. Under samma period i fjol var siffran 166 miljoner, så den tyska exporten till Kina har ökat med 108 procent på bara ett år, berättar Åstrand.

Kinas ökade importvolymer har att göra med landets eget ASF-utbrott för ungefär ett år sedan, vilket kraftigt minskade den kinesiska svinproduktionens volymer.

– Tyskland förhandlar sannolikt om lösningar där exportförbudet skulle gälla enbart den drabbade regionen och hur man skall hantera riskerna, säger Åstrand.

Omedelbart prisras i Tyskland

Så fort nyheten om ASF-smittan kom ut, föll de tyska priserna på svinkött med över 10 procent.

– Då skall man beakta att ASF-smittan endast konstaterats bland vildsvin och inte i svinproduktionsanläggningar. I det drabbade området finns cirka 50 svingårdar med sammanlagt 15.000 slaktsvinsplatser, så risken finns att smittan sprids till produktionsanläggningar, säger Åstrand.

Han konstaterar också att ASF-utbrottet i Tyskland är något man länge bävat för inom branschen.

– Den finländska svinproduktionen skulle drabbas hårt ifall smittan sprider sig till Finland. I värsta fall kan det innebära ett ekonomiskt bortfall på tiotals miljoner för svinproducenterna och den inhemska köttindustrin.

Roland Snellman delar Åstrands oro.

– Det skulle nog få väldigt stora effekter på den finländska industrin och hela produktionskedjan ifall vi skulle drabbas av ASF i Finland.

Som exempel nämner Snellman att Finlands årsproduktion av griskött ligger runt 170 miljoner kilo per år. En sänkning av producentpriset med 10 cent per kilo skulle således betyda ett bortfall på 17 miljoner euro från enbart producenterna.

Då det gäller det tyska ASF-utbrottets påverkan på prisutvecklingen i branschen överlag finns det en oro för att sjunkande europeiska medelpriser får återverkningar också på de finländska slaktsvinspriserna.

– Om medelpriserna i Europa sjunker så finns också risken att importen till Finland ökar, säger Åstrand.

Roland Snellmans bedömning är att det tyska ASF-utbrottet kan ge kraftiga prissvängningar i Europa på kort sikt, men att effekten knappast blir långvarig.

– Vi tror att marknaden hittar nya vägar eftersom det stora behovet kvarstår i Asien och speciellt Kina.

Viktigt med upplysning

Afrikansk svinpest har aldrig konstaterats i Finland, men risken har ökat. I våra närområden finns sjukdomen bland annat hos vildsvin i Ryssland och Baltikum. Smittan sprids via direkt kontakt från ett insjuknat djur eller sekret från ett sådant till ett friskt djur.

Men smittan kan också ske indirekt via bland annat matavfall som innehåller kött från ett sjukt djur eller via foder, torrströ, redskap eller kontaminerade kläder. Afrikansk svinpest smittar inte till människan.

– Inom producentkåren har vi under de senaste åren diskuterat mycket kring ASF-riskerna. Det är en minst lika stor risk att ASF sprids via människors hantering av livsmedel från områden som har ASF som att smittan kommer med vildsvin över gränsen. Slänger man till exempel matrester som innehåller smittan på en rastplats vid en landsväg och ett vildsvin kommer åt att äta av resterna, så kan smittan vara ett faktum. Därför är det viktigt att fortsätta informera om hur man förebygger smittspridning, säger Åstrand.

Också Roland Snellman anser att kommunikation är viktig och att våra myndigheter ytterligare kunde effektivera informationen kring ASF.

– Informationen har varit på en rätt bra nivå, men nu har den drunknat en aning i coronapandemins spår. Det finns också en viss intressekonflikt då det gäller vildsvinsstammen i Finland. Skall vi ha en stam som innebär en risk för smittspridning?