Vollernter K
Vinskördaren bildar en tunnel över raderna och skakar loss druvorna. FOTO: CH Engineering
Jordbruk EU Maskin & teknik

Druvtröskan tryggar
en effektiv vinskörd

Vinskörden har startat med idealiskt väder i stora delar av Mellaneuropa. Den varma och torra sommaren bådar för en god kvalitet. Druvtröskorna kör fram och åter längs tegarna. I flera viktiga vinområden dominerar den maskinella skörden.

Vinskörden har i långa tider haft något trolskt över sig. Både ung och gammal drar i stora skaror ut i vinbergen där halva byn, grannar, släktingar och vänner hjälps åt att bärga skörden.

All romantik till trots är den manuella vinskörden ett tungt, mödosamt och långsamt arbete. Numera går det mer prosaiskt till ute i vinbergen. Vintröskorna har tagit över. De stora maskinerna kör över raderna och skakar effektivt loss druvorna.

En normalstor druvskördare sparar både tid och pengar. Enligt experterna blir det mer än hälften billigare att skörda med maskin än för hand. Eftersom maskinen dessutom är snabb, minskar riskerna att dåligt väder ska inkräkta på skörd och kvalitet.

Som ett slags skördetröska

Enligt en tumregel kan maskinerna skörda en hektar vindruvor på mellan tre till fem timmar, förutsatt att allt klaffar. För motsvarande manuella skörd är en arbetsstyrka på mellan 40 och 60 personer nödvändig.

Då den maskinella skörden introducerades på 1980-talet, dominerandes vinbergen av traktorbogserade skördemaskiner. Numera har självgående skördare tagit över, åtminstone i större odlingar.

Den tekniska utveckligen har varit lika snabb som framstegen på dataområdet. Den nyaste tekniken skonar både rankor och druvor. Förarens erfarenhet spelar ändå en avgörande roll. Bara en skicklig förare kan garantera kvaliteten.

Druvskördaren är på sätt och vis släkt med spannmålströskan. Ombord finns skakare, fläktar och elevatorer. Till skillnad från skördetröskan bildar druvtröskan en tunnel, som körs över raden av vinrankor.

Inne i tunneln går vibrerande glasfiberstavar lös på rankorna. De mogna druvorna skakas loss och faller på en rörlig matta som transporterar druvorna till en behållare. En fläkt rensar bort bladen och blåser ut dem ur maskinen.

Under processen hålls rankorna i schack med en trådram som stabiliserar upp dem under processen. En nackdel är att skördaren är rätt tung. Under fuktiga förhållanden ökar risken för jordpackning.

Druvskördarens fördel är den snabba hanteringen. Eftersom en stor areal kan skördas snabbt, går det att koncentrera skörden till den lämpligaste tänkbara tidpunkten för mognad. Risken för regn kan därför också minimeras.

Vollernter Carl Hoffmann Steillagenvollernter Ntu3 Mtg0 Ma 1151X1200
Den smidiga vintröskan för vinberg i floddalar klarar halsbrytande branter. FOTO: CH Engineering

Specialmaskin för höga branter

Under tidigare år kunde kvaliteten lida med maskinell skörd och förlusterna var kännbara. Maskinerna har blivit mycket bättre med åren. Men fortfarande finns odlare som föredrar skörd per hand.

Erfarna plockare kan direkt på åkern sortera mellan friska, mogna, ruttnade eller omogna druvor. En selektiv manuell skörd tryggar en hyfsad kvalitet under svåra väderförhållanden, då druvarna inte mognar i jämn takt.

I extremt branta vinberg, exempelvis floddalarna längs Mosel, har manuell skörd länge varit det enda alternativet. Det tyska verkstadsföretaget CH Engineering har nyss utvecklat en alldeles ny typ av druvskördare med larvfötter som klarar stigningar upp till 75 procent.

Skördaren är enormt smidig och kan också användas i terrassodlingar. Den manövreras bekvämt med per joystick med upp till 9 km/h längs branterna med hjälp av en vinsch. Vajern tryggar samtidigt säkerheten.

Maskinen skördar fyra hektar per dag. Vinschen kläms fast i en vagn som parkeras högst upp i tegen. Den kör upp och ned i stigningar som tidigare bara gick att skörda för hand. Druvorna töms automatiskt i en behållare i den övre delen av tegen.

Läs också: Tjuvar skördade 25 ton vindruvor