Barnier Hogan1
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (t.h.) saknar Phil Hogan, som måste avgå från sin post som handelskommissionär. FOTO: EU
Jordbruk EU

Barnier saknar sin kollega Hogan

EU:s chefsförhandlare om brexit, fransmannen Michel Barnier, tillstår att han saknar den tidigare handelskommissionären Phil Hogans kunskaper och pondus. Hogan var direkt och höll sitt ord, fastslog Barnier under en diskussion i Bryssel.

Barnier brukade träffa Hogan en gång i veckan medan han var handelskommissionär. Hogan kom alltid med värdefulla åsikter. Barnier noterar att Irland är det land som mest av alla medlemsländer berörs av brexit.

När det gäller irländska frågor uttryckte sig Hogan alltid koncist, berömde Barnier. I Irland står mycket på spel. Det gäller att garantera fortsatt fred och stabilitet. Storbritannien måste uppfylla sina politiska åtaganden.

Nu är Hogan ur spel, men förhandlingarna om brexit fortsätter. EU-komissionen försöker igen en gång pressa premiärminister Boris Johnson att följa brexitavtalet. Men britterna är inte beredda att acceptera utträdesavtalet om gränsen mellan Nordirland och Irland.

Parterna grälar om särregler för Nordirland för att förhindra en hård gräns mellan Storbritannien och EU-landet Irland. Den brittiska provinsen skulle därmed knytas fastare till EU än resten av landet.

Denna vecka inleds den nionde förhandlingsrundan om handel och fiske. Enligt tidtabellen borde rundan vara den sista i ordningen. En avtalslös brexit hänger redan i luften, hotar britterna.

Läs också: Många svåra uppgifter väntar EU:s nya handelskommissionär