Jordbruk EU

Förbjudna neonikotinoider
sysselsätter EU-domstolen

EU-domstolen har på nytt nystat upp målet om de förbjudna neonikotinoiderna klotianidin och imidakloprid. Tillverkaren Bayer har överklagat domen och fick rätt. Trots det positiva utslaget kommer preparaten inte att återlanseras på marknaden.

För sju år sedan förbjöd EU-kommissionen de tre neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. Anledningen var deras misstänkta negativa effekter på honungsbin och eventuella andra insekter.

I maj 2018 bekräftade domstolens tribunal kommissionens förbud mot försäljning och användning av ifrågavarande preparat. Domen överklagades av tyska Bayer, som framställde klotianidin och imidakloprid.

Tillverkaren av tiametoxam, schweiziska Syngenta, avstod från att överklaga till följande instans. Därmed var Syngenta ur spel. För de två andra neonikotinoiderna från Bayer rullade den rättsliga processen vidare.

Fallet Bayer har nu penetrerats i EU-domstolens andra instans. Domen har ännu inte fällts, men domstolens generaladvokat har färdigställt sin utredning. I de flesta fall följer domarna generaladvokatens rekommendation.

Generaladvokaten Juliane Kokott pläderar att EU-förbudet mot de två insekticiderna ska hävas. Trots detta har Bayer förlorat chansen att fortsätta marknadsföra någondera av de två produkterna.

I sina slutsatser fastställer generaladvokaten att EU-kommissionen numera har skärpt reglerna för användning av preparaten i en sådan utsträckning att de inte längre får saluföras. Dessutom har försäljningstillståndet för klotianidin redan gått ut.

För Bayer står inga möjligheter till förfogande för en fortsatt marknadsföring av preparaten. Det är inte längre möjligt att kräva skadestånd, eftersom besvärstiden har utgått. Den slutliga domen väntas falla inom några veckor.