Jordbruk EU Globalt Marknad

Frankrike lägger veto
mot mercosuravtalet

Den franska regeringen accepterar inte EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Enligt president Emmanuel Macron är avtalet inte acceptabelt i sin nuvarande form. Flera andra medlemsländer har redan tagit avstånd från avtalet.

Macron har i flera repriser kritiserat mercosuravtalet. Nu hänvisar Frankrikes regeringschef Jan Castex till en kritisk rapport som behandlar avskogningen av Amazonas och den snabba ökningen av nötköttproduktionen i Sydamerika.

Den franska presidenten är sedan tidigare en hård kritiker av Brasiliens president Jair Bolsonaro och ser sig stärkt av rapporten. Macron måste dessutom ta hänsyn till sina bönder. En majoritet av de franska producenterna avvisar avtalet.

Mercosuravtalet är färdigt, men måste ännu ratificeras av alla EU-länder. Frankrike står långtifrån ensamt om motståndet. Parlamenten i Österrike, Nederländerna och den belgiska regionen Vallonien ställer sig redan på tvären.

I Irland har stämningarna mot Mercosur länge gått heta och acceptansen fortsätter att avta. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har tidigare hört till avtalets pådrivare, men nu börjar intresset i Berlin också vackla.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner tror inte längre att avtalet kan ratificeras i sin nuvarande form. Delstaten Bayerns statsminister Markus Söder har likaså uttalat sig kritiskt om mercosuravtalet.

Enligt Söder avstår Bayern från planerna att öppna en egen byrå i den brasilianska staden Sao Paulo. Avtalet översätts för närvarande till alla officiella EU-språk. I oktober ska medlemsländerna ta ställning till texten.