Jordbruk EU

Tjuvar skördade 25 ton vindruvor

Vinodlarna i en liten ort i den tyska delstaten Baden-Württemberg trodde knappast sina ögon. Under ett par nätter i september hade någon olovligt skördat 25 ton druvor från fyra vinodlingar i trakten. Kuppen har sannolikt genomförts med en stor druvskördare.

Odlarna frågar sig hur en sådan aktion alls är möjlig. Vinodlaren Klaus Moser i Lauffen am Neckar förlorade 10 ton druvor till tjuven, som hade tröskat ut 22 rader vinrankor. Det motsvarar 7.500 liter gott vin.

Grannarna förlorade åtminstone 15 ton mogna druvor. Enligt de bestulna vinodlarna kan bara en professionell yrkesman stå bakom dådet. Polisen stöder teorin och förmodar att en organiserad liga har rakat av vinbergen. Nu efterlyser man vittnen.

Det tyska vininstitutet vill inte tro att en vinodlare skulle vara så gemen mot sina yrkesbröder. Det är tänkbart att druvskördarens förare har förlorat orienteringen i natten så att han körde in på fel skifte, menar experterna.

Vinodlaren Moser tror inte på teorin. Det är knappast möjligt att en person med branschkännedom kör vilse fyra gånger efter varandra, menar han. Skadorna uppgår till flera tusen euro. Något större hopp om att finna den skyldige har Moser inte.

Läs också: Druvtröskan tryggar en effektiv vinskörd