Copa Lambert
Den franska bondeledaren Christane Lambert blir ny Copa-ordförande efter tysken Joachim Rukwied. FOTO: Copa-Cogeca
Jordbruk EU SLC

Copa får sin första
kvinnliga ordförande

Den europeiska bondeorganisationen Copa har för första gången fått en kvinnlig ordförande. Den 59-åriga franska producentledaren Christiane Lambert valdes med bred majoritet till det tvååriga uppdraget.

I egenskap av fransk bondeledare har Lambert länge bevisat sin förmåga för tufft ledarskap. Sedan 2017 har hon stått i spetsen för den starka producentorganisationen FNSEA, som är bekant för sina hårda nypor.

Nu träder Lambert till i Bryssel för att efterträda tysken Joachim Rukwied. Hon blir den första kvinnan på posten i Copas 61-åriga historia. Enligt Lambert åtnjuter jordbruket inte det anseende näringen skulle förtjäna på den politiska dagordningen.

Hon vill därför lyfta upp jordbruket till en topposition i EU-debatten. Jordbrukarnas viktigaste uppgift är att trygga tillgången på livsmedel. Miljöskyddet är en viktig uppgift, men på den punkten måste man differentiera mål och medel, understryker Lambert.

Det går inte att ställa upp kvantitativa målsättningar utan garantier för marknaderna, exempelvis för att minska insatserna av växtskyddsmedel. Detta måste återspegla sig i handelspolitiken.

EU är sårbart

Lambert hänvisar till coronakrisen, som tydligt har visat hur sårbart EU har blivit, särskilt med avseende på läkemedel och livsmedel. EU måste vidta starkare åtgärder för att minska det utländska beroendet.

Nya handelsrelationer får inte gynna import av varor till den gemensamma marknaden som avviker från EU:s standarden. Självförsörjning är givetvis inget mål, men de europeiska standarderna måste åtföljas i dagens multilaterala omgivning.

Enligt Lambert borde EU införa marknadsstödande åtgärder för att motverka följderna av den afrikanska svinpesten. Epidemin är ett hot mot hela Europa. Detta förutsätter en resolut och gemensam respons i alla europeiska länder.

Tillsammans med sin man och tre barn driver Christane Lambert en gård för uppfödning av grisar i regionen Maine-et-Loire i västra Frankrike. Gårdens har en odlingsareal på sammanlagt 106 hektar.

Copa räknar in 60 medlemsorganisationer i EU:s medlemsländer samt 36 partnerorganisationer i andra europeiska länder utanför EU. Organisationen är den största och starkaste lobbyn för det europeiska jordbruket.

Till vicepresidenter för Copa-Cogeca valdes Tim Cullinan (Irland), Palle Borgström (Sverige), Pedro Galardo (Spanien), Massimiliano Giansanti (Confagricultura, Italien), Mladen Jakopovic (Kroatien) och Roomet Sõrmus (Estland).