Nederländerna stoppar sin boskapsexport till Ryssland

Nederländerna har stoppat exporten av levade boskap till tredjeländer utanför EU. Förbudet gäller framför allt exporten av nötboskap till Ryssland och Kazakstan. Det meddelar landets jordbruksministerium.

Gott betyg i EU-rådet för nya långtidsbudgeten

EU:s stats- och regeringschefer välkomnar i princip det förnyade förslaget till långtidsbudget. Det framgick efter en första videokonferens, uppger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Tyskland försöker lyfta EU på spår efter corona

SLC - Dif Xq5 Bwaaa2 Af U
Gröna politiker är redo att diskutera gensaxen

Den gröna rörelsen har hittills konsekvent avvisat alla slag av genteknik inom jordbruket. En grupp gröna politiker i Tyskland antyder nu en förestående attitydförändring. EU:s gröna giv är inte möjlig utan gensaxen, heter det i ett nytt dokument.

SLC - 100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
EU och London gör nytt försök med brexit

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om brexit har hittills löpt olovligt trögt. Under måndagens videokonferens var parterna överens om att samtalen framöver måste intensifieras för att nå ett resultat.

SLC - P044141 93490
EU ska stoppa missbruk av arbetskraft i slakterier

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den europeiska slakteriindustrin. EU:s socialkommissionär Nicolas Schmit är upprörd över de grova överträdelserna och vill rätta till missförhållandet.

SLC - Lpx 70405
Vargskyddet ska också gälla i tätorter

Enligt EU-rätten ska reglerna för vargskyddet beaktas, oberoende om vargen befinner sig i sin naturliga livsmiljö eller tätorter. En varg får inte fångas och flyttas utan de nationella myndigheternas tillstånd. Det fastställer EU-domstolen.

SLC - Bandeiramercosul Je97Twn
Kritiken mot Mercosur tilltar i flera EU-länder

Nederländerna har anslutit sig till den växande skaran EU-länder som motsätter sig frihandelsavtalet med de fyra sydamerikanska Mercosurländerna. En knapp majoritet i parlamentet röstade nyligen emot avtalet.

Parlamentets två utskott grälar om CAP-reformen

EU-parlamentets jordbruksutskott och miljöutskottet ville från början samarbeta om ett gemensamt förslag till CAP-reform. Därav blev intet, meningarna gick starkt isär. Miljöutskottet har nu lämnat förhandlingarna.

Holländska minkar avlivas efter misstanke om corona

Myndigheterna i Nederländerna har börjat avliva upp till 10.000 minkar i minst åtta farmer, som uppges bära på coronasmitta. Två personer som arbetar i minkfarmer har enligt myndigheterna infekterats.

Torvalds efterlyser realistisk klimatlag

De politiska grupperna i EU-parlamentet har lagt fram än en lång rad ändringsförslag till den kommande klimatlagen. Slutresultatet kan hamna nära Renew Europes förslag, uppger parlamentarikern Nils Torvalds (Sfp/Renew) i ett pressmeddelande.

SLC - P042291 343327
Phil Hogan skulle gärna bli generaldirektör för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har visat intresse att efterträda brasilianaren Roberto Azevêdo som chef för världshandelsorganisationen WTO. Hogan bedöms ha goda chanser att få jobbet, förutsatt att EU-länderna enas om hans kandidatur.