Jordbruk EU

Bayer lanserar projekt
för lägre klimatavtryck

Tyska Bayer lanserar ett europeiskt projekt med målet att utveckla odlingsmetoder som minskar jordbrukets klimatpåverkan. Programmet startar denna sommar på 27 gårdar i Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien, Danmark, Storbritannien och Ukraina.

Programmet för dekarbonisering ska testa nya metoder som varaktigt sänker och kompenserar CO2-utsläppen från jordbruket genom hela livsmedelskedjan. Åtgärderna följer målen i EU:s gröna giv.

Totalt kommer 500 hektar åkermark att ingå i projektet. I ett pressmeddelande påpekar Bayer att praktiska jordbrukare har de bästa möjligheterna att testa nya odlingsmetoder som sänker utsläppen av CO2.

Koncernen betonar betydelsen av att samarbeta direkt med primärproducenterna och jordbruksföretagen genom hela livsmedelskedjan. Samarbetet erbjuder de bästa möjligheterna att skaffa nya kunskaper om effekten av nya klimatåtgärder.

En central del av EU:s gröna giv bygger på att belöna producenter som använder klimatvänliga metoder i sin produktion. Följaktligen kommer de medverkande gårdarna också att få betalt för sina insatser i det nya kolinitiativet.

I gengäld ska producenterna integrera klimatsmarta metoder på gården. Lämpliga metoder är till exempel odling av fånggrödor, lättare jordbearbetning, växelbruk och precisionsteknik inom kvävegödslingen.

Dessa aktiviteter binder kol i marken, samtidigt som de förbättrar jordarna. På sikt ska detta bidra till att uppfylla Bayer-koncernens åtaganden för uthållighet. Koncernen syftar till att sänka utsläppen av växthusgaser med 30 procent fram till 2030.

Bayer utvecklar för dessutom ett digitalt verktyg som ska göra det möjligt för producenter att dokumentera sina anspråk på klimatersättningar som bygger på korrekta, verifierade data. Systemet uppfyller gällande standarder för dataskydd och blir enkelt att använda.

Den europeiska lanseringen är en del av Bayers Global Carbon Initiative som startade för ett år sedan i USA och Brasilien. Programmet erbjuder branschen alla nödvändiga teknologier inom utsäde, växtskydd, digitala lösningar och certifiering.