Jordbruk EU

Denna vecka står
CAP-reformen på spel

EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna i rådet gör denna vecka ett förnyat försök att enas en kompromiss om nästa CAP. Om allt går bra, siktar parterna på att presentera en kompromiss senast påföljande måndag.

Det portugisiska ordförandeskapet bemödar sig att nå en lösning under de sista junidagarna, innan Slovenien tar över som ordförandeland. Den senaste så kallade jumbotrilogen i slutet av maj avslutades utan resultat.

Portugiserna jobbar med högtryck på ett kompromissförslag, som ska presenteras för parlamentets, kommissionens och medlemsländernas förhandlare. Under den heta veckan borde alla kontrahenter enas före måndagens deadline.

Om så inte är fallet, stannar processen upp. Slovenien måste skaka fram och köra in personal som kan leda samtalen vidare. Det kan dröja, eftersom det politiska arbetet i EU återupptas först i början av september.

Det kan i praktiken betyda ännu ett förlorat år. Först borde kommissionen godkänna medlemsländernas strategiplaner, enligt det nya reformkonceptet. En sådan process är tidsödande.

Därmed skulle nästa CAP sannolikt träda i kraft först 2024, ett år senare än planerat. Å andra sidan har medlemsländerna i rådet och parlamentet signalerat en skärpt förhandlingsberedskap inför den avgörande trilogen.

Efter det senaste agrarministermötet gav Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner förhoppningar om en förestående kompromiss. I princip är både ministrarna och parlamentet i princip överens om fördelningen av miljöersättningar.

Parlamentet ville 30 procent och medlemsländerna 20 procent. Det vore vettigt att mötas i mitten med 25 procent, konstaterar Klöckner. I ett pressmeddelande kritiserade hon kommissionens passivitet som medlare. Detta försvårar förhandlingarna.

LF följer förhandlingarna och återkommer till läget efter midsommarhelgen.