Img 0128
Den växande handeln med förfalskade växtskyddsmedel oroar EU-myndigheterna. FOTO: Europol
Jordbruk EU Globalt

Fejkat växtskydd är
ett allvarligt problem

Trafiken med olagliga växtskyddsmedel som klorpyrifos har blivit ett allvarligt problem i EU. Enbart de senaste tre månaderna har polisen beslagtagit 1.200 ton förfalskade bekämpningsmedel, uppger den europeiska polisorganisationen Europol.

Europol samordnade under våren den sjätte operationen i serien Silver Axe med särskilt fokus på den olagliga trafiken med växtskyddsmedel. Operationerna har visat sig vara både nödvändiga och effektiva.

En ständigt växande mängd tvivelaktiga växtskyddsmedel slussas ständigt över de europeiska gränserna. Denna gång deltog personal från alla 27 EU-länder samt åtta tredjeländer, bland dem Storbritannien, USA, Schweiz, Ukraina och Brasilien.

Polisen slog till mot förfalskningar, förbjudna produkter, oreglerad import och onlinetransaktioner. Inspektioner genomfördes vid inlandsgränser och kuster, på marknader, hos pakettjänster och bedragare inom internethandeln.

Förfalskade växtskyddsmedel

Polisen är särskilt bekymrad över den tilltagande onlinehandeln med förfalskade växtskyddsmedel. Den olagliga trafiken med den förbjudna insekticiden klorpyrifos fortsätter att blomstra, fastän medlet inte längre får saluföras eller användas i EU.

Klorpyrifos påverkar nervsystemet. Vid höga doser kan det ge akuta effekter som illamående, magsmärtor och huvudvärk. Klorpyrifos i lägre doser kan påverka hjärnans utveckling hos barn, som har utsatts för medlet under fosterstadiet.

Asien och Sydostasien är fortfarande viktiga källregioner för olagliga bekämpningsmedel och preparat som kan vara extremt farliga för både miljön och den mänskliga hälsan, betonar Europol.

Användningen av billiga, olagliga och undermåliga produkter har förstört åkrar och ekosystem, vilket ofta orsakar allvarliga skador för bin i deras egenskap av pollinerare. I ett fall har en olaglig produkt dödat otaliga bin i det aktuella området.

Nästan 14 procent av alla bekämpningsmedel som säljs i EU är förfalskningar, framgår det av en rapport från den europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF), som också samarbetar med Europol.

Brittiskt företag togs på bar gärning

Den tyska myndigheten för konsumentskydd och matsäkerhet BVL medverkar i samarbetet och lyckades nyligen nysta upp en stor härva med förfalskade växtskyddsmedel som hade importerats via ett brittiskt företag.

Företagsgruppen har i flera år uppmärksammats med hjälp av små tullkontor som ligger långt från de tyska gränserna. Britterna har systematiskt placerat förfalskade växtskyddsmedel på den tyska marknaden under en parallellhandelns täckmantel.

Nu gick de i fällan, noterar Nils Kurlemann vid den statliga byrån för konsumentskydd och livsmedelssäkerhet. Den misstänkta verksamheten hade iakttagits en längre tid och till slut slog myndigheterna till. Ett tips från OLAF var avgörande för det lyckade tillslaget.

Operationen Silver Axe grundades ursprungligen som ett svar på den kraftigt ökande handeln med olagliga bekämpningsmedel. Insatserna inom både den privata och offentliga sektorn har lett till beslag av sammanlagt 3.770 ton falska bekämpningsmedel.