Danish Crown stänger coronadrabbat slakteri

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har stängt enheten i Ringsted på Sjælland för minst en vecka. Beslutet fattades senaste lördag, efter att nästan 150 medarbetare hade testats positivt på coronavirus.

SLC - Holzgemenischaft Holzernte 4
EU:s skogsareal har vuxit med 14 miljoner hektar på trettio år

Skogarna i flera EU-länder växer och mår bra tack vare en exemplarisk och uthållig skogspolitik. Den slutsatsen får man dra av FAO:s stora rapport om världens skogsresurser som offentliggjordes i juli.

SLC - 8817753879 65048F3Fd3 O
Cypriotisk ost blockerar EU:s handelsavtal med Kanada

EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat. Denna gång stockar processen på en cypriotisk ost.

Nytt handelsavtal gynnar agrarexporten till Vietnam

EU:s nya handelsavtal med Vietnam trädde i kraft i början av augusti. På sikt ska tullarna avskaffas för 99 procent av alla varor inom den ömsesidiga handeln. Det gäller också jordbruksprodukter.

Coronavirus bröt ut i stort slakteri i Danmark

Ett utbrott av coronavirus hos personalen tvingat den danska slakterikoncernen Danish Crown att dra ned produktionen i sitt slakteri i Ringsted på Sjælland. På måndagen hade 79 av slakteriets 850 anställda testats positivt på coronasmitta.

SLC - Europol Image1 0
Kriminella matskojare utnyttjar coronakrisen

Den internationella handeln med förfalskade livsmedel fortsätter att blomstra. Polisorganisationerna Interpol och Europol beklagar ett nytt fenomen. Bedragarna ser coronakrisen som en chans att slussa ut mindervärdiga livsmedel på marknaderna.

SLC - Gurken Werden Handverlesen 1 Spreewaldverein
Massinfektion med corona hos arbetare i tysk gurkodling

Upp till 500 personer har försatts i karantän efter att coronavirus hade upptäckts hos utländska gästarbetare på en tysk gurkodling. Åtminstone 174 personer har testats positivt på corona. Myndigheterna misstänker att säkerhetsreglerna har missaktats.

SLC - Mats Nylund Slc Ordf 1
SLC: Positivt beslut om EU:s budgetram

EU:s statschefer nådde i slutet av juli enighet om EU:s budgetram för perioden 2021 till 2027. Parlamentet kräver ännu tilläggsförhandlingar, men det påverkar knappast jordbrukets finansiering.

Mercosuravtalet går snart till mangling

Det omstridda frihandelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur har nu färdigställts för godkännande i EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Men det är långt ifrån säkert att avtalet blir verklighet.

SLC - 90627 C00 1 E1 D 314 B B9 B1 006 Bfe128649
EU-ministrarna är misstrogna mot ny CAP-strategi för miljön

En majoritet av EU:s medlemsländer ställer sig avvaktande till kommissionens föreslagna miljö- och klimatåtgärder för jordbruket. Strategin ”Från jord till bord” har både vänner och fiender, framgick det vid jordbruksministrarnas julimöte i Bryssel.

SLC - 0285164 C 7 F67 7 B4 B A805 6214469 F170 F
EU-parlamentet vill förbättra rådets förslag till långtidsbudget

Efter långa förhandlingar kunde EU-ländernas statschefer enas om ett gemensamt förslag till långtidsbudget och ett 750 miljarder euro tungt coronapaket. Men åtgärderna är otillräckliga, anser EU-parlamentet och kräver förbättringar.

Jordbrukets finansiering tryggas i EU:s budgetram

EU:s medlemsländer nådde i juli enighet om EU:s fleråriga budgetram för perioden 2021 till 2027. Parlamentet kräver ännu tilläggsförhandlingar men detta kommer knappast att påverka jordbrukets finansiering.