Avverkningar 1 A
EU-planerna att blanda sig i den nordiska skogspolitiken väcker bestörtning. FOTO: Staffan Pehrman
Skogsbruk EU

EU vill förbjuda kalavverkningar

EU-kommissionen vill i framtiden bara tillåta kalavverkningar av skog om detta är nödvändigt av miljöskäl. Det skriver tidningen Dagens Nyheter, som hänvisar till ett läckt koncept som behandlar EU:s nästa skogsstrategi efter 2020.

Ett omarbetat förslag till skogsstrategi för EU ska publiceras i medlet av juli, men ett koncept har läckt ut som väcker förstämning och häpnad inom den nordiska skogsbranschen. Tidningen Dagens Nyheter har publicerat dokumentet på sin hemsida.

Enligt DN är EU ute efter att förkasta det svenska skogsbruket. Skogsbruket ska enligt planerna göras om från grunden. Kalavverkningar stoppas och alla gamla skogar ska skyddas från skogsbruk.

Flera av de föreslagna metoderna känns främmande för allt som i dag hör till professionell skogsförvaltning. Enligt konceptet ska blandskogar föredras framom monokulturer. Träd av växlande ålder är till fördel för skogsskötseln, menar kommissionen.

Områden med döda trädstammar främjar enligt kommissionen skogens långsiktiga miljö- och socioekonomiska livskraft. Omvänt ska kalhyggen förbjudas. Metoden kan undantagsvis tillåtas om kalavverkning bidrar till att höja ekosystemets status.

Stubbar och rötter ska lämnas kvar i skogen. Trädrötterna är viktiga för att trygga tillgången på näringsämnen. Vid avverkning bör man undvika att använda tunga maskiner som förorsakar jordpackning. Rapporten betonar skogens roll som rekreationsområde.

Förskjutning i EU:s skogspolitik

Texten tyder på ett växande intresse inom EU för skog och skogsbruk, men samtidigt pågår en väsentlig förskjutning inom skogspolitiken. Traditionellt har skogen betraktats som en nationell sektor som sköts av de skogsrika länderna utan inblandning från EU-håll.

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä understryker på Twitter att finländarna känner till hur ett land bäst sköter sina skogar. Vi klarar oss alldeles utmärkt utan hjälp av EU-kommissionen, tillägger han.

Enligt Leppä kommer Finland att hålla fast vid ståndpunkten att skogsvård är en nationell angelägenhet. Finland främjar en hållbar bioekonomi med egna metoder som effektivt motarbetar klimatförändringen.

Den finländska EU-parlamentarikern Elsi Katainen går ut med häftig kritik mot kommissionens planer. I egenskap av viceordförande i parlamentets jordbruksutskott fastställer hon att EU-kommissionen överskrider sina befogenheter.

Kommissionens planer för förvaltning och användning av skog skulle i praktiken öppna för en gemensam skogspolitik i EU. Det är oacceptabelt. Enligt Katainen inkräktar kommissionen på medlemsländernas kompetens och det kan inte tolereras.

Skogskuppen måste stoppas

Enligt Katainen måste medlemsländerna och parlamentet snabbt sätta stopp för kommissionens skogskupp. Hon berömmer den finländska linjen i regeringens EU-rapport, som redan har stöd i parlamentet och rådet.

Det är förvånande att kommissionen inte alls tar hänsyn till varken medlemsländernas eller parlamentets ståndpunkter om skogspolitiken. Det är entydigt att skogspolitiken ska handhas av medlemsländerna som bäst känner sina skogar.

Katainen understryker att kommissionen saknar mandat att besluta om användningen av trä på marknadens och skogsägarnas vägnar. Det är bra att investera i hållbara träprodukter, men då behövs kännedom om innovationer och bioekonomi.

Det borde göra gott för kommissionen att tänka efter i frågan. I slutändan hänger allt på parlamentets och medlemsländernas förtroende, påminner Katainen. Enligt planen ska skogsstrategin offentliggöras den 20 juli.

EU-planerna har också väckt bestörtning i Sverige. Skogsindustriernas talesperson Emma Berglund säger till Dagens Nyheter att en tydlig maktförskjutning kan iakttas från medlemsländer inom EU med bristande förståelse för nordiskt skogsbruk.