Salzburg Milch Zentrale 2017 300Dpi
Den österrikiska mejerikoncernen SalzburgMilch har lamslagits av hacker. FOTO: SalzburgMilch
Jordbruk EU Marknad

Österrikisk mejerikoncern
lamslogs av hackerangrepp

Österrikes tredje största mejerikoncern SalzburgMilch har lamslagits av ett allvarligt och långvarigt cyberangrepp. Okända hacker ändrade lösenorden till samtliga it-system med påföljden att alla produktions- och lagerfunktioner stängdes av.

Angreppet genomfördes redan senaste tisdag. Teknikerna lyckades nödstarta delar av verksamheten på onsdagen, men elementära funktioner inom produktion och lagerhållning var fortfarande ur spel påföljande söndag.

Mål för angreppet var koncerncentralen i Salzburg-Itzling och ysteriet i Lamprechtshausen. Enligt koncernen hade angreppet enorma återverkningar. Samtliga funktioner slogs ut, såsom produktion, logistik och företagets kommunikationer.

En stor del av koncernens medarbetare måste skickas hem som en följd av angreppet. Angriparna ändrade på tisdagen samtliga lösenord och gjorde därmed it-systemet obrukbart. Inte ens beställningar kunde hanteras längre.

Kriminalpolisen i Salzburg har kopplats in på fallet och experter arbetar för högtryck för att starta anläggningarna. Den statliga tyska TV-kanalen ORF Online förmodar att förhandlingar också har pågått med angriparna om eventuella lösensummor.

Teknikerna lyckades på onsdagen starta ett nödprogram som åtminstone gjorde det möjligt att tillfälligt hantera böndernas mjölkleveranser. Koncernen väger dagligen in omkring en miljon liter mjölk.

Huvudproblemet är koncernens nedkylda höglager som inte fungerar. Utan höglager fungerar logistiken inte. Som reservlösning har SalzburgMilch börjat transportera mejeriprodukter till ett mejeri i tyska Bayern.

Logistiken fortsatte att strejka senaste veckoslut. Det är fortfarande omöjligt att leverera produkter till handeln. Till nöds transporteras mjölken till alternativa mejerier eller till anläggningar för framställning av torrmjölk.

Utpressare slår mot livsmedelsföretag

Enligt en koncerninformation på söndagen beklagar SalzburgMilch de ytterst allvarliga konsekvenserna efter cyberangreppet. I detta skede är det omöjligt att förutsäga när produktionen kan återgå till det normala men mjölkbönderna ska inte bli lidande.

Koncernen lovar att informera om eventuella framsteg i försöken att återställa produktionen. Av taktiska skäl lämnas däremot ingen information ut om varken cyberangreppet eller utredningarna. Koncernen beviljar inte heller några intervjuer.

Cyberangrepp mot företag i livsmedelsbranschen har blivit vanligare den senaste tiden. Den tyska handelskedjan Tegut kämpar enligt uppgift sedan flera veckor med hacker, men vägrar att förhandla med utpressarna som hotar att publicera kundinformation i Darknet.

Den brasilianska slakterikoncernen JBS betalade nyligen en lösensumma på drygt 9 miljoner euro efter en hackerattack med ett utpressningsvirus. Viktiga delar av koncernens produktion i Nordamerika och Australien lamslogs i samband med angreppet.