De lokala olyckskorparna kraxade, när en flock långhåriga unga människor år 1978 köpte godset Svanholm för att odla ekologiska grönsaker. Man slog till och med vad om hur länge experimentet skulle överleva. Men 40 år senare lever det danska storkollektivet i bästa välmåga.
Svår torka och låga grispriser hotar att störta flera hundra danska jordbruk i fördärvet. Det danska jordbruket upplever sin värsta ekonomiska smäll sedan finanskrisen 2009, varnar jordbruksekonomerna.
Åtminstone fram tills nyligen har man räknat med EU:s toppmöte 18-19 oktober som en sorts deadline för en överenskommelse mellan parterna. Nu talar i alla fall flera europeiska och brittiska medier om en förlängd deadline till november, sade direktören för handel, marknad och försörjning vid den danska producentorganisationen Landbrug og Fødevarer Jan Laustsen i sitt anförande på Nordiska Bondeorganisationernas centralråds presidiemöte.
Det officiella utträdet blir ett faktum i slutet av mars nästa år. Om inget avtal nås före det, befarar regeringen i London en rad svårigheter inom jordbrukshandeln. Nya handelshinder kommer att förhindra utbytet av varor.
Frankrikes stridbara miljöminister Nicolas Hulot lämnar sin post.
EU importerar genmodifierad soja från USA för att dämpa tvisterna i den internationella handeln och fylla på det egna underskottet av foder. Men kommissionen bedriver dubbelmoral då EU samtidigt skärper de egna reglerna för gentekniken, hävdar kritiker.
I Rumänien har svinpest brutit ut i landets största grisfarm i den östliga provinsen Braila. Alla 140.000 grisar ska avlivas.
I Holland är jordbruksmark en dyr bristvara. Jordbrukarna i kustområdet använder det de har – vilket på många håll betyder gammal havsbotten och saltig jord. I den växer nu bland annat nischgrödan glasört.
Salttåliga jordbruksväxter kan enligt den nederländska regeringen vara svaret på det globala problemet med försaltad jordbruksmark. Omkring en miljard hektar av världens odlingsareal uppskattas vara försaltad.
Ett krispaket till jordbruket har ett väldigt brett stöd från de politiska partierna och även från fackförbunden. Det konstaterade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) på en förhandling i går på förmiddagen mellan producentorganisationerna och ministeriet.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ser inte ett behov av ytterligare EU-stöd eller -ersättning till bönderna i Norden och de baltiska länderna, som drabbats av årets extrema torka. Det svarar kommissionären på den vädjan som de nordiska och baltiska bondeorganisationerna riktade till honom och till generaldirektören för DG Agri Jerzy Bogdan Pleva i juni.
Det är inte bara Finland som har lidit av torkan. Det framgick med all tydlighet då de nordiska bondeorganisationernas centralråd sammanträdde på presidiemöte förra veckan i Århus, Danmark.