Jordbruk EU Marknad

Många undantag för
neonikotinoider i EU

I april detta år röstade en majoritet av EU-länderna för ett förbud mot neonikotinoider på friland. Förordningen ger ändå möjlighet till undantag om inga ersättande medel finns att tillgå. Det utnyttjar många medlemsländer, mestadels för sockerbetor.

Så kallad nöddispens för betning av sockerbeta har redan beviljats för nästa år i Belgien mellan februari och juni. Polen, Ungern, Tjeckien och Kroatien ska likaså tillåta tidsbundna undantag för neonikotinoider, uppger den tyska nyhetssajten Agrarheute.

I Österrike överväger delstater med stora sockerbetsodlingar undantag för nästa vår, medan regioner som Wien och Burgenland håller fast vid stränga förbud. I Burgenland känner sig betodlarna åsidosatta och lämnade i sticket av politikerna.

I Tyskland har det ryktats om eventuella undantag för sockerbetsodlingen, men jordbruksministeriet dementerar detta. Det har inte lämnats in några ansökningar, preciserar ministeriet.

De finländska sockerbetsodlarna beviljas också dispens för neonikotinoidbaserade medel. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes motiverar detta med att sockerbetan är en tvåårig växt som inte blommar före skörd. Den lockar inte till sig pollinerare.

Tukes har de fyra senaste åren också beviljat rybsodlingen dispens för de neonikotinoidbaserade betningsmedlen Cruiser OSR och Elado FS 480 mot jordloppor. Nu avslutas det kapitlet.

Rybsodlarna ska ersätta neonikotinoiderna med Buteo Start FS 480 som baserar sig på flypyridifuron som aktiv substans. Preparatet uppges vara skonsammare mot pollinerare än neonikotinoider.