Jordbruk EU Globalt Marknad

EU vill exportera
mer kött till Japan

I februari träder frihandelsavtalet mellan EU och Japan i kraft. Då tullar och andra handelshinder väl är avskaffade, räknar EU-kommissionen med en exporttillväxt på upp till 25 procent för kött- och mejeriprodukter till Japan.

EU-parlamentets handelsutskott godkände nyligen frihandelsavtalet med Japan. Avtalet betecknas som EU:s hittills största och viktigaste frihandelsavtal. För Japan är EU-avtalet också viktigt, sedan USA drog sig ur Stillahavsavtalet TPP.

Kommissionen utgår från att handeln med Japan gott och väl kan fylla eventuella luckor i exporten som kan uppstå som en följd av USA:s protektionistiska handelspolitik. Den gemensamma frihandelszonen med Japan är en enorm tillgång.

Enligt kommissionen beräknas exporten av förädlade livsmedel som mejeri- och köttprodukter till Japan öka med 180 procent. Det motsvarar ett värde av omkring tio miljarder euro.

Redan under fjolåret var Japan EU:s sjätte största handelspartner efter USA, Kina, Schweiz, Ryssland och Turkiet. Värdet av den japanska handeln steg till sammanlagt 129 miljarder euro.

Med hjälp av EU vill Japan slå ett slag för den globala frihandeln och förenkla handelsreglerna. Japan och EU kommer också gemensamt att driva på en reform av världshandelsorganisationen WTO.