Cap
Kommissionär Hogan vill ge medlemsstaterna mera valfrihet i den nya CAP, vilket ska vara till fördel för alla parter.
Jordbruk EU Landsbygdsnäringar

Färre färdiga regler från
Bryssel ska gynna både klimat och producenter

Den nya leveransmodell som föreslås för nästa CAP ska göra klimatarbetet enklare och effektivare, säger EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. Mera beslutanderätt för medlemsstaterna ska anpassa CAP efter jordbrukarnas verklighet.

En storlek passar sällan alla, och det gäller också EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Med mera valfrihet för medlemsstaterna i den nya CAP ska politiken kunna anpassas enligt lokala säregenheter vilket gagnar alla parter, sade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan under EU Agricultural Outlook-konferensen i Bryssel i början av december.

Hogan uttryckte samtidigt sitt intresse för att fortsätta som jordbrukskommissionär ifall han föreslås av Irlands statsminister. I arbetet med den nya CAP har Hogan förespråkat förenkling vilket han gärna vill fortsätta arbeta för. Under presskonferensen i Bryssel talade Hogan främst om den kommande leveransmodellen.

Kommissionen blir vakthund

– Vi föreslår mera kontroll över stödfördelningen för medlemsstaterna och regionerna, eftersom vi anser att de huvudsakliga beslutsfattarna borde befinna sig närmare jordbrukarna som påverkas av besluten. Bryssel kommer inte längre att vara regelmakare.

Kommissionens roll skulle ändå fortsätta vara central – en vakthund som Hogan uttryckte det.

– Medlemsländerna gör upp en plan som godkänns av kommissionen. I planen redogör varje land för hur CAP:s nio huvudmål ska uppnås.

En viktig fråga är enligt Hogan hur EU ska lyckas sporra unga att välja jordbrukaryrket. Hogan kallade unga jordbrukare för en katalysator för förändring och modernisering.

– Det europeiska jordbruket fungerar i en alltmer global miljö med hård konkurrens. Unga, välutbildade jordbrukare som utnyttjar den nyaste tekniken är nyckeln till Europas framtida konkurrenskraft.

Enligt Hogan måste man se över frågor som markpolitik och beskattning på både nationell och EU-nivå för att hitta lämpliga lösningar.

Direktstöd och mera rättvisa

Direkta stöd kommer att fortsätta vara viktiga, betonade kommissionären.

– Direktstöd spelar en vital roll för att trygga matsäkerhet, klimat- och miljöåtgärder samt en livskraftig landsbygd.

De direkta stöden utgör också en stabil inkomst och ger förutsägbarhet i synnerhet för mindre gårdar. Därför fortsätter de prioriteras i den nya CAP, men med viss omstrukturering av fördelningen.

– Vårt förslag om stödtak och regressiva omfördelningsstöd ska göra utbetalningen rättvisare gentemot de små och medelstora gårdarna.

Enligt kommissionär Hogan kunde digitala data som samlas in av medlemsländerna användas för att fördela stöden bättre. Kommissionären talade om att kickstarta användningen av stora mängder digitala data även på gårdsnivå.

– Men äganderätten för all data måste stanna hos jordbrukaren. Det handlar om känsliga uppgifter som jordbrukaren fortsättningsvis måste ha kontroll över.

Även i marknadsfrågor kunde digitala metoder användas för att snabbare reagera på svängningar.

Som en del av moderniseringen av CAP skulle man införa konditionalitet, villkorlighet, istället för nuvarande tvärvillkor. Kommissionär Hogan nämnde också nya ekologiska scheman som en del av pelare I i den nya gröna arkitekturen, strukturen för miljövillkor i CAP.

CAP har misslyckats – inte jordbrukarna

Den nuvarande gemensamma jordbrukspolitiken har enligt kommissionär Hogan inte lyckats uppnå de klimatmål som ställts på jordbruket. För det får tyvärr producenterna oriktigt lida.

– Jordbrukare utsätts ofta för orättvisa kommentarer när det gäller miljöskydd och klimatåtgärder. Jordbrukare, nästan mer än någon annan arbetsgrupp, behöver goda miljöförhållanden att kunna göra sitt jobb.

Hogan vill se att man i internationella överenskommelser istället lyfter fram jordbrukarna som en central del av lösningen på klimatkrisen. Det kräver att jordbrukarna omfattar jordbrukspolitikens miljöagenda.

– Så här motiverar vi budgeten och hela jordbrukets framtid – genom att värna om våra naturresurser för de kommande generationerna av unga jordbrukare.