20160606 Pht30715 Original
EU-institutionerna försöker finna en kompromiss om direktivet mot ojusta affärsmetoder men det börjar bli ont om tid. FOTO: EU-parlamentet
Jordbruk EU Marknad

Gräl om UTP-direktivet
försenar trepartssamtalen

Förhandlingarna om det så kallade UTP-direktivet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan stöter på patrull på den sista slutrakan. EU-parlamentet och medlemsländerna är oense om skyddets omfattning.

EU-kommissionen lade på våren lade fram sitt förslag till ett direktiv som ska stävja otillbörliga affärsmetoder som missgynnar jordbruksproducenter och mindre livsmedelsproducenter. Syftet är att skydda svaga aktörer på marknaden.

På hösten levererade EU-parlamentet sitt eget förslag, som kännbart breddade hela idén. Skyddet skulle enligt parlamentet täcka både jordbrukare och livsmedelsproducenter och utsträcktes till och med till storkoncerner som Nestlé och Unilever.

Flera tyska handelskedjor protesterade mot förslaget hos EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager. De varnade för dramatiska konsekvenser, då multinationella jättar plötsligt gynnades av regler som från början var avsedda att skydda bönder.

Kooperativen protesterade

Handeln befarade också att att kooperativens filialer skulle förlora rätten till samköp via centralaffären. Reglerna går emot livsmedelshandelns frihet att förhandla. Det är inte heller ägnat att främja producenternas intressen, löd argumenten.

Parallellt har djurskyddsorganisationerna protesterat mot parlamentets förslag att förbjuda handelskedjorna att införa egna miljö- och djurskyddskrav som går längre än den gällande EU-lagstiftningen. Parlamentet menar att producenterna belastas av djurskyddskraven.

Meningskiljaktigheterna har krånglat till trepartsförhandlingarna mellan medlemsländerna, kommissionen och parlamentet. Det österrikiska ordförandeskapet försöker trots allt skynda på samtalen för att skapa enighet om direktivet före julpausen.

En del framsteg har gjorts de senaste veckorna. Enligt parlamentets rapportör Paolo De Castro har parterna redan enats om en lösning som ska säkerställa att direktivet inte hotar strukturerna inom den kooperativa livsmedelshandeln.

De omdiskuterade djurskyddskraven är enligt nyhetstjänsten aiz.info också rätt långt uppklarade. Under förra veckans förhandlingar pejlades kompromissviljan när det gäller skyddet för större företag.

Österrike söker febrilt en kompromiss

EU-kommissionen och medlemsländerna drar åt samma håll. De anser att skyddet mot ojusta affärsmetoder inom handeln borde begränsas till enbart små och medelstora företag med en årlig omsättning av högst 50 miljoner euro.

Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger försöker nu ta reda på hur långt de enskilda medlemsländerna kan tänka sig att töja på den övre gränsen för en årlig omsättning. Buden uppges vara rätt varierande.

Om ingen kompromiss nås före julpausen, kan förhandlingarna dra ut på tiden. Efter nyår tar Rumänien över ordförandeskapet i EU. I så fall ökar risken att frågan blir liggande på bordet tills nästa EU-kommission tar över.