Jordbruk EU Marknad

EU-utskott vill skärpa
kriterierna för växtskydd

EU-parlamentets särskilda utskott för växtskyddsmedel fordrar strängare kontroller och mer transparens i samband med nya tillstånd för växtskyddsmedel. Myndigheterna ska minska sitt beroende av industrins egna studier.

Det förlängda EU-tillståndet för glyfosat fram till 2022 förorsakade många heta känslor bland motståndarna till kemiska växtskyddsmedel. Bland annat tillsattes ett särskilt utskott i parlamentet med uppgift att granska frågor som anknyter till växtskyddsmedel.

Det särskilda utskottet med 30 medlemmar från alla politiska grupperingar i parlamentet sammankallades i början av detta år. Nu har utskottet avlåtit en rapport om tillståndsgivningen för växtskyddsmedel i EU.

Utskottet efterlyser mer transparens i form av offentliga studier om substanser som ingår i växtskyddsmedel. Tillståndsförfarandet måste bygga på oberoende, transparenta och effektiva processer, säger EU-parlamentarikern Norbert Lins (EPP).

Lins medger att EU redan i dag förfogar över världens strängaste tillståndssystem. Trots detta finns det alltid utrymme för förbättringar. Vi efterlyser ett större oberoende som i sin tur skapar förtroende, tillägger Lins.

Medrapportören Bart Staes (grön) kräver att tillståndsprocesserna för växtskyddsmedel som glyfosat ska reformeras från grunden. EU måste i framtiden se till att inga intressekonflikter påverkar utvärderingen.

Parlamentet har hittills haft rätt begränsade befogenheter i frågor som gäller tillstånd för växtskyddsmedel. Det är tydligt att det fortfarande råder ett stort missnöje över hanteringen av frågan i EU-sammanhang, särskilt inom den gröna gruppen.

Slutrapporten antogs i det särskilda utskottet med en betryggande majoritet. EU-parlamentet kommer att rösta om utskottets rapport i medlet av januari. Rapporten innehåller en lång rad rekommendationer som ändå inte är bindande.