P038929 687400
Långtidsbudgeten 2021-2027 är en av de viktigaste punkterna på EU-toppmötet i slutet av denna vecka, inskärper budgetkommissionär Günther Oettinger. FOTO: EU
Jordbruk EU

Kommissionen skyndar på
samtal om långtidsbudgeten

EU-institutionerna måste ge mer gas för att nå ett snabbt resultat om unionens långtidsbudget fram till 2027, kräver budgetkommissionären Günther Oettinger. Han påpekar att budgeten måste bli klar inom nästa år.

Långtidsbudgeten 2021-2027 är en av de viktigaste punkterna på EU-toppmötet i slutet av denna vecka, inskärper budgetkommissionär Oettinger. Han förväntar sig att medlemsländerns stats- och regeringschefer lyfter upp budgetfrågan till en prioritet för 2019.

Förberedelserna har avancerat snabbt under både Bulgariens och Österrikes ordförandeskap, berömmer Oettinger. Parallellt har budgetarbetet också gått framåt i EU-parlamentet.

Vill undvika tidigare misstag

Oettinger vill undvika tidigare misstag som skulle försena budgeten och kosta tid. I stället borde processen påskyndas så att ministerrådet och det nya EU-parlamentet kan nå en slutlig överenskommelse före slutet av nästa år.

Det förutsätter att institutionerna når enighet om huvuddragen redan före vårens Europaval. De viktigaste ramarna borde stå klara före toppmötet i Rumänien den nionde maj. Rumänien är ordförandeland för EU våren 2019.

Om allt går bra, tryggas en flygande start för alla programmen in i den nya budgetperioden. För att de nya programmen för landsbygdens utveckling ska träda i kraft punktligt i början av 2021, måste själva budgeten bli klar inom 2019.

Oettinger föreslår att jordbrukets budget ska bantas ned med fem procent för åren 2021 till 2027. I förslaget ingår dessutom forskningsanslag för jordbruket till ett värde av tio miljarder euro inom programmet Horizon Europe.

Enighet om nästa års budget

EU-parlamentet och rådet har nu också nått samförstånd om EU-budgeten för 2019. Budgeten uppgår till 165,8 miljarder euro i åtaganden och 148,2 miljarder euro i betalningar.

Nästan hälften av budgetanslagen, 80,5 miljarder euro, ska användas för att stimulera tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft. Bland annat anslås 12,3 miljarder euro för forskningsprogrammet Horizon 2020, en ökning med 10 procent från 2018.

Inom jordbruket reserveras åtaganden till ett belopp av 59,6 miljarder euro och betalningar till ett värde av 57,4 miljarder euro. Därav reserveras 43,1 miljarder euro för marknadsåtgärder och direktstöd.

Förslaget bygger på grundförutsättningen att Storbritannien fortsätter att bidra till EU-budgeten efter utträdet den 30 mars 2019. Britterna förutsätts betala sin andel fram till slutet av 2020 på samma villkor som alla andra medlemsländer.