Varg4
Riksdagsman Mats Nylund och europaparlamentariker Nils Torvalds bjöds på en guidad tur i Korsholm i söndags för att på plats få bevittna årets vargobservationer, som var utmärkta med facklor. Här berättar Vesa Mattila, rovdjurskontaktperson i Laihela, om situationen i den kommunen.
EU SLC Livet på landet

Beslutsfattare skapade sig
en bild av vargens framfart
i Korsholm

En rundtur som visade var vargen har rört sig i flera byar i Korsholm. Det bjöds riksdagsmännen Mats Nylund och Susanna Koski samt europaparlamentariker Nils Torvalds på i söndags. Man fick en ny bild, säger Nylund.

I söndags ordnades en ny stor vargdebatt i Veikars. Men innan den ordnades en rundtur i Karkmo, Toby, Helsingby, Tölby och Solf där arrangörerna hade placerat ut facklor som representerade årets vargobservationer.

Med på turen var Mats Nylund, ordförande för SLC, riksdagsman (SFP) och medlem i jord- och skogsbruksutskottet.

– Vi är medvetna om situationen och har fått rapporter om utvecklingen och haft direktkontakt med flera personer som berörs. Men klart man får en bättre bild av situationen när man är på ort och ställe och ser fackla efter fackla. Observationerna är mitt i centrum av byarna, på gårdar, nära skolor och daghem. Här finns inga stora skogar att fördriva dem till, säger han.

Hoppas de får upp ögonen

Det var ortsbon Ghita Bodman som hade tagit initiativ till rundturen.

– Jag hoppas att beslutsfattarna får upp ögonen för vår situation. Jag tror jag har lyckats, säger hon, och tillägger att en fackla inte representerade bara en observation.

– Skulle vi ha lagt ut en fackla för varje observation hade det sett ut som en gravgård. I stället representerar en fackla flera samlade observationer av varg. Och det här är bara ett exempel på hur det ser ut i Österbotten nu. Det är likadant upp till Oravais och söderut, säger hon.

Det blev också ett besök till kommungränsen till Laihela där rovdjurskontaktpersonen Vesa Mattila berättade att antalet vargobservationer där hittills i år uppgår till 286 stycken, varav 156 är observationer på gårdar.

– Vi måste få bättre verktyg och fördrivningar av varg fungerar inte här. Så här kan det inte fortsätta, säger Mattila.

Efter rundturen bjöds sällskapet på middag hos Camilla Lervik-Särs i Tölby. Hon arbetar som dagmamma och berättade om en vargobservation som skrämde henne rejält tidigare i höstas.

– Det kom en rapport om en vargobservation i närheten, men då var jag och barnen redan ute på gården. Vargen gick hundra meter ifrån oss och jag kan säga man kände sig ganska liten den dagen. Grannen på andra sidan har också dagbarn och det är att klart att man påverkas av en sådan händelse, säger hon.

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) var också med på rundturen. Enligt honom är situationen i Bryssel mycket svår eftersom en stor del av beslutsfattarna där har vuxit upp i städer och har en romantisk bild av djur och natur.

– Många är oförmögna att förstå hur det är att leva på en ort som den här. Det är precis samma sak med skarvfrågan, säger han.

Finlands undantag hotat

Det har bland annat lett till ett nytt förslag som kan frånta Finlands rätt till undantag gällande bland annat varg. Som det är nu har Finland enligt artikel 16 i habitatdirektivet undantag och varg har ett svagare skydd i Lappland i renskötselområden där problemindivider får skjutas.

– Nu har en arbetsgrupp skrivit nya riktlinjer som är skrivet på ett sådant sätt att Finland inte ens kan göra nationella undantag. Jag och många andra gick i taket när vi såg det här och vi ska göra allt för att det inte blir så, säger Torvalds.

I början av januari ska han träffa den ansvarige kommissionären Vella. Med sig behöver han bevis för situationen i Österbotten och västkusten.

– Jag tar gärna emot bilder och annat material på får som har rivits, observationer. Vi behöver så mycket som möjligt för att kunna påverka i den här frågan.

Bilder och material kan skickas till e-postadressen: elisabet@sfp.fi.

Samtidigt fortsätter Mats Nylund och kollegan Susanna Koski (Saml), som också var med på rundturen, arbetet med att uppdatera vargskötselplanen i jord- och skogsbruksutskottet.

– Som det är nu håller inte rättssäkerheten. Det är nästan omöjligt att få dispens för skyddsjakt och som det är nu har renarna i Lappland ett större rättsskydd än människorna i Österbotten. Läget är ohållbart, säger han.