SLC - Floating 1
Mjölkkor gick till sjöss i Rotterdam

Världens första flytande ladugård har tagits i bruk i Nederländerna. Ett drygt 30-tal kor får plats i anläggningen, som står på en stor ponton i Rotterdams hamn. Målet är att flytta matproduktionen närmare stadsborna.

SLC - Img 6422
Maximihalterna för vissa verksamma substanser ändras

I början av veckan informerade säkerhets- och kemikalieverket Tukes om aktualiteter inom dess verksamhetsområde. EU-kommissionen har precis fattat beslut om maximihalterna av rester av vissa verksamma substanser (MRL) i växtskyddsmedel. Ändringarna i bestämmelserna gäller maximihalterna av de verksamma ämnena acetamiprid, iprodion och pikoxistrobin och träder i kraft i EU under sensommaren 2019.

Tukes och Tullen intensifierar övervakningen av olagliga växtskyddsmedel

De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel.

Ledaren: Irländska bönder kräver – och får?

Följderna av det brittiska utträdet ur EU, Brexit, har lett till sänkta priser på nötkött som de irländska bönderna levererar för export till Storbritannien. Detta alltså trots att Storbritannien inte ens har lämnat EU ännu och importvillkoren fortfarande är de samma. De irländska bönderna har därför krävt att få kompensation, inte av Storbritannien, vars irrationella beteende är orsak till det läge som uppstått, utan av EU och sitt eget land, Irland. Man talar om en kompensation på 100 miljoner euro varav hälften ska finansieras via EU-kommissionens krisåtgärder och den andra hälften av irländska staten.

Ledarsticket: Man hinner ännu rösta i EU-valet

PÅ LF var vi visserligen lite förhastade då vi förra veckan skrev att förhandsröstningen skulle pågå ännu lördag för en vecka sedan, ursäkta för det. I själva verket kunde man åtminstone på de flesta ställena rösta ännu i tisdags.

Nya CAP kan ersätta bönder för kolsänkor

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor.

Inget genombrott i sikte för Mercosur

EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur har avslutat en ny förhandlingsrunda utan nämnvärda framsteg.

SLC - Img 9911
Naturresursinstitutet räknar om avverkningsmogna skogsarealen

Naturresursinstitutet Luke kollar tidigare beräkningar av slutavverkningsmogna skogar i jämförelseberäkningar av Finlands skogars kolsänka. Det meddelade institutet förra veckan. Beräkningarna har närmast utgått från skogens ålder, vilket ger en större yta med förnyelsemogen skog än vad som uppmättes under den riksomfattande skogstaxeringen 2009-2013.

SLC - Cgr Mobilisation 1
Franska betodlare vill köpa hotade sockerbruk

De franska sockerbetsodlarna motsätter sig tyska Südzuckers planerade nedläggningar av två sockerfabriker i Frankrike. De vill skapa ett kooperativ för att köpa fabrikerna för 30 miljoner euro. Men Südzucker och de tyska betodlarna motsätter sig planerna.

SLC - 78 A8 Eadc 269 D 4009 84 Cc 18123 A49550 F
Nederländerna försöker öppna för gensaxen i EU

Nederländernas regering efterlyser förnyade regler som gör det möjligt att använda gensaxen inom den europeiska växtförädlingen. En majoritet av EU:s medlemsländer stöder initiativet, bland dem också Finland.

EU begränsar användningen av industriellt framställda transfetter

En ny EU-förordning begränsar användningen av transfettsyror, det vill säga delvis härdat fett, i livsmedel, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Ledaren: Viktigare rösta än på länge

Förhandsröstningen i EU-valet pågår ännu till och med tisdag (på några röstningsställen avslutas förhandsröstningen tidigare) och på söndag om en dryg vecka är det dags att rösta. Det finns en hel del som tyder på att det EU-val vi står inför är viktigare än på länge ur jordbrukets och landsbygdens synvinkel. Det nuvarande parlamentet har motsatt sig EU-kommissionens föreslagna nedskärningar av stöden i den kommande programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP. Det gäller både de direkta stöden från EU och de stöd som kommer via landsbygdsutvecklingsprogrammet. De senare är av yttersta vikt för Finland, det är via landsbygdsutvecklingsprogrammet, den andra pelaren, som vi bland annat får LFA-ersättning, miljöersättning, ersättning för djurvälfärd och ersättning för ekoproduktion med mera.