EU och Vietnam avvecklar tullarna

EU:s medlemsländer godkände nyligen ett handels- och ett investeringsavtal med Vietnam. Avtalet ska på söndagen undertecknas i Vietnams huvudstad Hanoi, meddelade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på tisdagen.

EU stärker samarbetet om jordbruk med Afrika

EU och Afrikanska Unionen (AU) har enats om ett partnerskap för samarbete inom jordbruk och livsmedelsproduktion. Avtalet ska stöda gemensam forskning kring bland annat matsäkerhet, klimatåtgärder, hållbara resurser och rättvis handel.

SLC - Merkel Bundesregierung
Mercosuravtalet kan avgöras mycket snart

EU-förhandlingarna om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur står sannolikt nära ett avgörande. De sydamerikanska länderna är hoppfulla medan EU-leden är splittrade. Jordbruksproducenterna varnar för ett avtal.

EU-länderna beviljade stöd till Irlands nötsektor

Stödet till Irland har motiverats med landets svåra situation i samband med ovissheten om effekterna av en eventuell Brexit.

EU har sålt ut allt skummjölkspulver

EU:s interventionslager för skummjölkspulver är nu definitivt tömda.

SLC - Jordgubbar
Ny övervakningsmetod visar varifrån jordgubben kommer

Naturresursinstitutet och Livsmedelsverket har tillsammans utarbetat en analysmetod för att säkerställa den finländska jordgubbens ursprung. Insamlandet av en databas om finländska jordgubbar har krävt många års arbete. Nu är databasen så omfattande att den kan användas för att säkerställa det geografiska ursprunget.

SLC - D9Vv7N1 Ww Aar3 N
Kinesisk genetiker blir ny chef för FAO

Den kinesiska genetikern Qu Dongyu ska framöver leda FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Hans motkandidat Catherina Geslain-Lanéelle från Frankrike förlorade omröstningen. Resultatet tolkas som ett nederlag för EU.

​USA får leverera mer nötkött till EU

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har nu officiellt bilagts efter 30 år. EU har accepterat en kompromiss som går ut på att den tullfria USA-kvoten för hormonfritt nötkött kan höjas till 35.000 ton under en period av sju år.

Irlands nötproducenter ska få sitt EU-stödpaket

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan snickrar vidare på sitt stödpaket till de irländska producenterna av nötkött. Det framgår av en så kallad genomförandeförordning, som föreslår ett extra stöd med anledning av Brexit.

EU öronmärker stöd till biodlingen

EU-kommissionen beviljar 120 miljoner euro som ett treårigt stöd till biodlingen. Motiveringen är att biodling spelar en viktig roll för jordbruket och miljön. Stödet kan tilläggsfinansieras av medlemsländerna.

CAP-reformen försenas i väntan på långtidsbudget

​Det är sedan länge klart att CAP-reformen låter vänta på sig. Jordbrukspolitiken och budgeten ska gå hand i hand, anser EU-regeringarna. Budgetkommissionär Günther Oettinger uppmanar medlemsländerna att snabba på takten.

SLC - Fullm1
Ny ansvarsfördelning av CAP är ländernas och jordbrukarnas vilja

Omfördelningen av ansvar mellan Bryssel och EU:s medlemsländer för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP är inget tillfälligt påhitt, utan det är jordbrukskommissionär Phil Hogans slutsats av böndernas och medlemsländernas egna önskemål.