Jordbruk EU Marknad

Fågelinfluensa i Polen
hotar nu också Tyskland

Flera hönsgårdar i västra Polen har drabbats av den mycket smittosamma H5N8-fågelinfluensan. Hundratalstusen fjäderfän har redan slaktats. De tyska producenterna står i alarmberedskap. Till råga på allt kommer den afrikanska svinpesten allt närmare gränsen.

Enligt den polska nyhetsbyrån PAP har den starkt smittosamma fågelinfluensan drabbat tre stora kalkongårdar i Wojewodschaft Lublin, inte långt från den tyska östgränsen. En gård med 13.000 pärlhöns har också smittats.

Sammanlagt måste 40.000 fjäderfän slaktas. Ett par dagar senare upptäcktes samma virus på en gård med 65.000 värphöns i den västliga regionen Storpolen. Myndigheterna har börjat ta prover på ett trettiotal andra gårdar i den polska regionen.

De västra delarna av Storpolen börjar omkring 100 kilometer från den polsk-tyska gränsen till delstaten Brandenburg. Avståndet är kort, med tanke på att vilda fåglar utan svårighet kan transportera viruset västerut. De tyska gårdarna avvaktar läget med oro.

Rapporterna om utbrottet av fågelinfluensa i Polen spreds genast som en löpeld bland traktens producenter, uppger en producent av ekologiskt fjäderfä till tidningen Tagesspiegel. Gården har 12.000 värphöns, fördelade på tre olika enheter.

För ekologiska producenter är situationen särskilt svår, eftersom hönorna enligt föreskrifterna ska få röra sig fritt, också utomhus. Myndigheterna har åtminstone inte ännu föreskrivit stallplikt. Då ordern kommer, kan det redan vara försent.

Svinpesten kommer närmare

Fågelinfluensan är inte det enda hotet mot producenterna i Brandenburg. Regionens grisproducenter bävar för det växande hotet att den polska svinpesten kan överskrida gränsen till Tyskland.

Enligt tyska specialister har den afrikanska svinpesten de senaste veckorna krupit allt närmare den tyska gränsen. De polska myndigheterna påträffade nyligen ett svinkadaver på bara 21 kilometers avstånd från gränsen till Brandenburg.

Som säkerhetsåtgärd har veterinärerna låtit ställa upp mobila elstängsel med en längd av sammanlagt 120 km längs gränsen i de mest hotade områdena. Delstatsregeringen i Brandenburg har dessutom främjat jakten på vildsvin, också nattetid.

Den sydliga tyska delstaten Bayern kommer likaså att bygga ett stängsel längs sin östgräns. Bayern ligger långt från Polen med en östgräns mot Tjeckien och Österrike. Trots detta vill myndigheterna skydda sin grisnäring mot det potentiella hotet.