SLC - W Lulucf Luke 1
Luke fortsätter granska Finlands LULUCF-siffror

Naturresursinstitutet Luke fortsätter granska jämförelsenivåerna för de finländska skogarna för att kunna beräkna kolsänkan för 2021-2025. Den specificerade jämförelsenivån är inklusive träprodukter - 38 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Utan trädprodukter är den - 31 miljoner ton per år. Senast under 2020 kommer EU-kommissionen att slå fast jämförelsenivån för Finlands kolsänka.

Nya rykten tyder på genombrott för Mercosur

Ekojordbruket tar ny fart i Frankrike

Ledaren: Juncker tog åter bladet från munnen

Jean-Claude Juncker ska snart sluta som EU-kommissionens ordförande. Han har delat ut kommentarer till höger och vänster om EU:s nuläge och framtid för att inte tala om institutionerna. Den gode kommissionsordföranden är känd för sin frispråkighet sedan tidigare. För ett par år sedan blev han så pass förbannad över att bara 30 av EU-parlamentets 750 ledamöter var närvarande på en debatt, att han kallade hela parlamentet för skrattretande.

Finländska djurrättsaktivister åtalas i Nederländerna

I Nederländerna ställs 64 djurskyddsaktivister från den internationella rörelsen ”Meat the Victims” inför rätta. Aktivisterna, bland dem också finländare, anklagas för hemfridsbrott efter att ha brutit sig in i en grisgård i Boxtel i medlet av maj.

SLC - 15325321 993792000731256 7988615932635678111 O
De gröna kan bli vågmästare i EU

Europavalet har givit anledning till många analyser. De flesta är eniga om att det blir svårt att bilda majoriteter i det nya EU-parlamentet och jordbruksutskottet. De gröna har alla chanser att öka sitt inflytande på besluten om nästa jordbrukspolitik.

SLC - Kol4
Lukes rapport välkomnas av växthusproducenterna

Förra veckan presenterade Naturresursinstitutet trevlig statistik för den inhemska växthusbranschen. Kolavtrycket har halverats de senaste åren och nyheten välkomnas av producenterna. Det här känns bra, säger Joakim Strand i Närpes.

Hogan vill underlätta generationsväxlingar

EU-kommissionen vill underlätta generationsväxlingar inom jordbruket. Enligt agrarkommissionär Phil Hogan ska en större del av stödkakan gå till unga jordbrukare. Han föreslår dessutom en premie för äldre jordbrukare som låter pensionera sig.

SLC - B8 A501 D1 9 Edc Cc45 Bf47 Fc1 A1 B688527
EU-ministrar dryftade bioekonomins potential

Bioekonomin är på väg att bli ett viktigt framtidsområde för landsbygden. EU:s jordbruksministrar nosade på bioekonomins chanser och utmaningar under veckans ministermöte i Rumänien och fann perspektiven intressanta.

Jutta Urpilainen på förslag som EU-kommissionär

Socialdemokratiska partiets ordförande, regeringsbildaren Antti Rinne föreslår den tidigare partiordföranden Jutta Urpilainen till posten som Finlands EU-kommissionär.

EU-kommitté förbjuder dimetoat och desmedifam

EU förbjuder användningen av de verksamma substanserna dimetoat och desmedifam inom växtskyddet. Substanserna används mot bladlöss i spannmål och betfluga i sockerbetor. Det beslutade EU:s ständiga kommitté ScoPAFF efter omröstning.

Allvarligt ASF-utbrott föranleder oro i Polen

Efter en relativt lugn period har den afrikanska svinpesten igen smittat tamgrisar i Polen. Smittan påträffades i en anläggning med 8.000 grisar i den östra delen av landet.