SLC - P036126000101 199077
Bulgariens agrarminister avgår efter korruptionsaffär

Bulgariens jordbruksminister Rumen Porozhanov avgick på tisdagen från sin post. Den bulgariska politikern har snavat på en omfattande korruptionshärva, där EU:s landsbygdsstöd har använts för att bygga flotta villor för privat bruk.

SLC - Lpx 79580
Härva med falsk ekomat rullas upp i Nederländerna

Flera hundra matprodukter har på felaktiga grunder sålts som ekologiska produkter i Nederländerna. Produkterna härstammar från gårdar som missaktar ekologiska principer, rapporterar nyhetssajten DutchNews.nl.

SLC - A0 Cd9291 7586 1 D40 A254 Cb661 F39 Fe98
Jordbruksministrarna dryftade implementeringen av nya CAP

EU:s jordbruksministrar diskuterade på tisdagen administrationen för nästa CAP-modell. Finland och de flesta andra EU-länder betonar vikten av en flexibel och enkel modell som underlättar rapporteringen till kommissionen.

Fler nedläggningar av franska sockerbruk

Den franska sockerproduktionen hotas av ytterligare nedläggningar. Frankrikes näststörsta sockerkooperativ Cristal Union har nyligen aviserat nedläggningar av sina sockerfabriker i Bourdon och Toury. Förpackningsenheten i Erstein är också i fara.

SLC - Lpx 117743
EU lanserar krediter för unga jordbrukare

Unga jordbrukare får oftare avslag på sina kreditansökningar än de äldre kollegerna. EU-kommissionen och Europeiska Investeringsbanken EIB har därför lanserat ett nytt kreditpaket på en miljard euro som särskilt riktar sig till unga jordbrukare.

SLC - D53 7G Vxk Aaa3Lb
Copa-Cogeca öppnade kampanj inför EU-valet

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca uppmanar landsbygdsbefolkningen att rösta i europavalet den 26 maj. Mycket står på spel. Europa klarar sig inte utan en stark jordbruksnäring, framhåller generalsekreteraren Pekka Pesonen.

LF:s EU-valtent

EU-valet närmar sig och på Landsbygdens Folks redaktion har vi därför sammanställt fem frågor till de kandidater vi har hittat, som är medlemmar i SLC. Glöm inte att rösta!

SLC - De Castro
Paolo De Castro valde ändå att ställa upp i EU-valet

Säg ”jordbrukspolitik inom EU” och många tänker på just honom. Han är mannen som lyckades få igenom det nya direktivet som ger bönderna en starkare ställning mot grossister och handel. Och han kan bli ordförande för jordbruksutskottet nästa mandat, där den kommande jordbrukspolitiken ska diskuteras och utformas. Italienaren Paolo De Castro vet vad som rör sig inom EU på jordbruksfronten innan de flesta andra ens vet att något nytt är på gång.

SLC - Noviaseminarium Torvalds Webben
Kemiindustri och träbygge möjliggör mera kolbindning

Två konkreta metoder kring skogsbruk kan hjälpa oss absorbera mera CO2 i Finland, säger europaparlamentariker Nils Torvalds. Den ena är vår kemiindustri som framför allt kan ersätta plast med träbaserade material, och den andra är att bygga mera i trä. Torvalds diskuterade aktuella frågor kring skogspolitik i Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

HKScan minskar sin personal med 183

HKScan minskar antalet anställda med 183. Härav står verksamheten i Sverige för 69 personer.

SLC - Img 5915
Skolmat på italienskt vis

Under lunchen vid den internationella skolan i Trieste är säsongens grönsaker i fokus, största delen av grönsakerna är ekologiska och närproducerade. Det är en privat skola där maten ingår i terminsavgiften. Italienarna sätter stort värde på högklassig och hälsosam mat.

SLC - Eugh 1200X900F
EU-organisationer kräver omprövning av gensaxen

Ett drygt tjugotal lobbyorganisationer inom EU:s livsmedelsbransch kräver en omprövning av EU-domstolens negativa utslag mot gensaxen. De befarar att EU riskerar att förlora konkurrensen mot den övriga världen utan tillgång till de nyaste förädlingsmetoderna.