Valio Ekomjolk
Efterfrågan på ekomjölk inom ramen för skolmjölksstödet syns också i Valios försäljning. Kategorichef Mirva Tollet berättar att trenden håller i sig trots att den allra våldsammaste tillväxttakten har mattats av. FOTO: Valio/Markku Lempinen
Jordbruk EU Marknad

Användningen av ekomjölk
fördubblades i skolor
och på daghem

Under läsåret 2018-2019 konsumerades 2,97 miljoner liter ekomjölk i finländska skolor och på daghem. Det är omkring två gånger mer än under föregående läsår.

Av den fettfria mjölk som serverades i skolor och på daghem var 19,3 procent ekologisk. Sammanlagt införskaffades omkring 15,4 miljoner liter fettfri ekomjölk och 1,2 miljoner liter fettfri surmjölk åt barn och unga. Det här framgår ur Livsmedelsverkets statistik.

Användningen av ekomjölk i skolor och på daghem började öka hösten 2017 då ett förhöjt skolmjölksstöd började utbetalas. Stödet är EU-finansierat och utbetalas endast för fettfri mjölk eller surmjölk samt för yoghurt, fil, kvark och ost.

Stödet utbetalas också för flera grönsaker och frukter såsom kålrot, morot, tomat och vinbär samt under vårterminen även för importerad frukt som apelsin och banan.

Överinspektör Jenni Anttila på Livsmedelsverket uppskattar att man i skolor och på daghem även i någon mån använder ekolättmjölk, men det syns inte i statistiken eftersom den inte får skolmjölksstöd.

Efterfrågan på ekomjölk i skolorna ökar stadigt. En av de nya, stora konsumenterna av ekomjölk är Uleåborg, som började servera ekomjölk åt skol- och dagisbarn i december 2019.

I daghemmen och skolorna i staden dricks omkring 400.000 liter mjölk per år. Måltidsservicechef Pauliina Värttö berättar att man beslöt sig för att gå över till ekomjölk, eftersom stödet steg i början av 2019. På hösten samma år bytte man mjölkleverantör till Valio, som kan förse stadens skolor och daghem med de ekomjölkmängder som behövs.

– Dessutom är ekomjölken närproducerad eftersom den samlas in på en radie av 120 kilometer från Uelåborg och förädlas här på mejeriet i Maikkula, säger Värttö.

Eko ökar ungas mjölkkonsumtion?

Statsrådets principbeslut som fattades 2013 uppmuntrar de offentliga köken att använda ekologiska råvaror. I Uleåborg har övergången till ekomjölk också en näringsmässig och pedagogisk dimension.

– Unga dricker allt mindre mjölk, trots att det skulle vara viktigt med tanke på tillgången till D-vitamin. Vi hoppas att vi genom att servera ekomjölk skall öka ungdomarnas mjölkkonsumtion, eftersom närproducerad ekomjölk upplevs mer lockande än konventionell mjölk, uppskattar Värttö.

I Uleåborgs offentliga kök togs de första ekoprodukterna i bruk 2016 då personalmatsalar, vård- och daghem övergick till att använda ekologiska grötflingor. I personalmatsalarna är också pasta, kaffe, te och honung ekologiska.

– Idag har både våra daghem och skolor 2 ekostjärnor eftersom de använder två ekologiska råvaror: grötflingor och mjölk. Målsättningen är att ekomjölken tas i bruk också inom måltidstjänsterna för andra befolkningsgrupper som till exempel äldrevården, säger Värttö.

Ekomjölken räcker för alla intresserade

Efterfrågan på ekomjölk inom ramen för skolmjölksstödet syns också i Valios försäljning. Kategorichef Mirva Tollet berättar att trenden håller i sig trots att den allra våldsammaste tillväxttakten har mattats av.

– Men det verkar som om fler och fler upphandlingsringar och kommuner går över till ekomjölk. Många kommuner funderar på möjligheten och diskussioner förs ständigt, säger hon.

Geografiskt sett säljs ekomjölk över hela landet. Tollet uppskattar att tillväxttakten då det gäller användningen av ekomjölk inte i fortsättningen kan vara lika snabb som tidigare eftersom så många stora aktörer övergick till ekomjölk redan under den förra terminen. Enligt henne räcker ekomjölken också i fortsättningen till alla skolor och daghem som är intresserade.

– Tillsvidare har tillgången till ekomjölk inte varit någon utmaning. Om man ser till skolmjölksstödet är utmaningen snarare att det kan erhållas enbart för fettfri mjölk. I många kommuner skulle man vilja servera lättmjölk ifall den passar de lokala smakpreferenserna bättre, konstaterar Tollet.