Plantskola 1 Webben
Dubbel odling i Mickelsö handelsträdgårds växthus. Granplantorna som såddes i juli har ett långt liv framför sig, medan jordgubbarna ovanför Niclas Lindholms huvud sjunger på sista versen.
Skogsbruk Tema

Byter gurka och tomat
mot gran och tall

Efter 25 år som växthusodlare byter Niclas Lindholm på Vårdö i Ålands skärgård inriktning och lämnar den hårt prispressade grönsaksmarknaden. I stället satsar han helhjärtat på att driva upp skogsplantor med målsättningen att om några år sälja cirka tio miljoner gran- och tallplantor per år.

Själv tycker Niclas Lindholm att det känns som en säkrare framtid.

– Jag har ett femårigt kontrakt med Ålands Skogsvårdsförening samt fyra större kunder i Sverige till fasta priser och även relativt fasta leveransmängder. Annars skulle jag inte ha vågat göra den här satsningen.

– Bara vi får fram tillräckligt stora och kvalitativt bra plantor har vi en säker avsättning, vilket ju krävs då det blir stora pengar som ligger ute i ett par år innan man får avkastning. Skogsbranschen har ändå en helt annan stabilitet än grönsakerna, som man ibland fått köra till komposthögen.

Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman är glad för Lindholms satsning.

– Vi ser det som positivt att vi kan ha kvar en plantproduktion på Åland, fast vår andel av Rosenbackens totala produktion bara har varit cirka tio procent.

Många säsongsanställda

Redan tidigare har Niclas Lindholms företag Mickelsö handelsträdgård drivit upp en del skogsplantor för kollegan Björn Bomans företag Rosenbacken Ab i Vårdöby, som längs landsvägen ligger ett femtontal kilometer från Mickelsö.

När Boman ville avveckla och bli pensionär passade Lindholm på att från den första januari i år ta över Rosenbackens anläggning. Båda växthusen ska drivas vidare under namnet Mickelsö handelsträdgård.

– Men Björn blir under ett par år kvar som rådgivare och konsult vilket var en av förutsättningarna för satsningen.

Rosenbacken har producerat cirka fem miljoner skogsplantor per år och nu siktar Niclas Lindholm på en fördubbling av antalet plantor.

– När arbetet är som intensivast på senhösten med behandling, packning och nedfrysning av plantorna kommer det att behövas totalt 14-15 säsongsanställda.

Plantskola 3 Webben
Niclas Lindholm med ettårsplantor, som senare i höst ska förpackas och frysas in för att i vår levereras till mottagarna. Trots att plantorna ser likadana ut kan det finnas stora variationer bland annat beträffande krukornas storlek.

Plantskolning också utomhus

Mickelsö handelsträdgård och växthusanläggningen i Vårdöby har tillsammans cirka 1,3 hektar under glas och plast, men odlingen av skogsplantor förutsätter en lika stor areal utomhus.

Den utbyggnaden är ännu inte helt klar i Mickelsö, men Lindholm har kringliggande åkermark som ska täckas med ett decimetertjockt lager krossgrus.

Investeringsstöd för bevattning gick att söka hos Ålands landskapsregering och 27.826 euro beviljades för förstoring av bevattningsbassäng och investeringar i bevattningsramper med mera.

Också skogsplantor behöver förstås bevattning, om än inte i samma omfattning som grönsaker. Men bevattningen är inget problem för Lindholm som har en stor damm nära Mickelsö växthus.

– Om det regnar tio millimeter på mina 6.500 kvadratmeter växthus fylls dammen på med 65 kubikmeter vatten. Det finns också ett relativt stort tillrinningsområde av skog och berg runt anläggningen.

Värmer med flis också åt kommunen

När Niclas Lindholm byggde sitt första växthus 1998 fick han från växthusodlingens finländska Mecka i Närpes rådet att satsa på oljeuppvärmning med motiveringen att ”oljan är så billig och kommer alltid att vara billig”.

– Men ekonomin styrde och redan 2002 satsade jag på min första flispanna.

Numera sköter Mickelsö handelsträdgård också uppvärmningen av Vårdö kommuns fastigheter med flis. Den totala årsförbrukningen har varit cirka 5.000 kubikmeter varav cirka tusen kubikmeter tagits från Lindholms egen skog.

– Inte bara massaveden utan också en del klentimmer har fått bli flis, eftersom det inte har lönat sig att sälja till de åländska skogsföretagen.

Plantskola 5 Webben
Varje kväll rullas mörkläggningsduken över trädplantorna för att ge dem en längre natt och på så sätt anpassa dem för övervintring och nedfrysning.