Stooorm4
De största och enhetligaste skadeområdena uppstod i Vasa- och Karlebytrakterna och i Satakuntas kusttrakter. I dessa områden är värdet av det förstörda virket i storleksklassen 10-15 miljoner euro, och i hela landet uppskattas skadorna till cirka 15-20 miljoner euro.
Skogsbruk Tema

Stormen drabbade Österbotten

Stormen Aila bidrog till rätt omfattande skador i Österbotten. Jan Slotte, verksamhetsledare på Skogsvårdsföreningen Österbotten, uppskattar att cirka 100.000 kubikmeter virke fälldes.

– I omfattning var den här stormen större än stormen Alfrida som drabbade landet i början av januari 2019. Den stormen drog in främst i de södra delarna av Österbotten medan den här drabbade hela landskapet från Karleby i norr till Sideby i söder, säger Slotte.

Trots att beståndsskadorna av förra veckans storm inte i det här skedet uppskattas vara större, är volymerna av skadat virke större.

– En grov uppskattning är att 100.000 kubikmeter virke har fällts av stormen. Alla skogsfackmän är nu ute och inspekterar stormskadornas omfattning men vi klarar det inte med kort varsel. Jag uppmanar alla skogsägare att gå ut och uppskatta skadorna och rapportera uppgifterna till skogsvårdsföreningarna, virkesköparna och andra aktörer, säger Slotte.

Han får medhåll av Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasadistrikt.

– Nu är det viktigt att markägarna i första hand kontrollerar sin egen skog och bildar en uppfattning om hur mycket stormskador de har. De kan antingen räkna antalet fällda träd, uppskatta hur stor areal som har vindfällen och sedan om det är enstaka träd eller större grupper som drabbats. Det är uppgifter som gärna får vidareförmedlas till skogliga aktörer, säger Sundqvist.

Metsä Group får nu många samtal om stormskador och karterar vartefter. 

– Telefonerna ringer i ett nu och vi försöker så snabbt som möjligt bilda oss en uppfattning om situationen. Jag uppfattar att omfattningen påminner om stormen för snart två år sedan men större områden är drabbade, säger han.

Både Slotte och Sundqvist betonar vikten av säkerhet. Vindfällen kan utgöra en säkerhetsrisk och enbart utbildade entreprenörer bör arbeta med att reda upp vindfällen.

– Riskområden med många stora träd som ligger kan utgöra en fara. Det är bättre att låta yrkeskunniga sköta arbetet, säger de.

Läs också: Aila-stormen skonade Åland