Blyforbud 1 D Webben
I september avgjordes frågan av Tyskland efter ett regeringsinternt gräl. Den tyska jordbruksministern Julia Klöckner försökte in i det sista försvara blyammunitionen. FOTO: Anna Kujala
Livet på landet Tema

EU planerar omfattande förbud
mot blyhaltig ammunition

En tjänstemannakommitté inom EU röstade i början av september med tydlig majoritet igenom ett förbud mot blyhagel i våtmarker. På längre sikt väntar ett mera omfattande förbud mot blyhaltig ammunition inom jakt.

EU-parlamentet och rådet ska ännu formellt anta resultatet av omröstningen. Om ingendera institutionen ställer sig på tvären inom en tidsfrist av tre månader, blir det fritt fram för kommissionen att klubba av frågan.

Avgörandet i Reach-kommittén var tydligt. Finland och en grupp östeuropeiska länder samt Malta röstade emot förslaget. Sveriges representant stödde beredningen, efter anvisning av miljöminister Isabella Lövin från Miljöpartiet.

Enligt kommissionens ursprungliga planer borde omröstningen ha ägt rum redan i juli, men Tjeckien lade in sitt veto. Tyskland hotade då att rösta blankt. Kommissionen drog konsekvenserna och sköt fram omröstningen till september.

Tyskland blev tungan på vågen

I september avgjordes frågan av Tyskland efter ett regeringsinternt gräl. Den tyska jordbruksministern Julia Klöckner försökte in i det sista försvara blyammunitionen. Klöckner har bland annat argumenterat att den lätta blyfria ammunitionen kan öka risken för skadskjutningar.

Men den tyska regeringen har varit splittrad i frågan. Landets socialdemokratiska miljöminister Svenja Schulze, känd för sin häftiga kritik mot det konventionella jordbruket, driver frenetiskt på ett EU-stopp för blyammunition.

Till sist måste Klöckner ge efter för Schulzes påtryckningar. Därmed blev folkrika Tyskland tungan på vågen som med sin ja-röst avgjorde omröstningen i kommittén.

Som ett villkor för samtycket hade Klöckner begärt en treårig övergångsperiod, men EU-kommissionen gick inte med på ändringar i ett så sent skede. Nu måste alla nöja sig med den nya linjen.

Förbudet väntas träda i kraft i början av 2023 efter en övergångstid på två år. Enligt jägarna är tiden alldeles för kort. I gengäld har EU-kommissionen gått med på vissa eftergifter. Bland annat har buffertzonerna kring våtmarkerna bantats ned.

Målet är ett omfattande förbud

Kommissionen har likaså avstått från kravet på ett komplett förbud att inneha blyhagelammunition i berörda områden. Blyhagelammunition får däremot inte medföras under sjöfågeljakt. Jägarorganisationerna betvivlar att detta går att kontrollera.

I de flesta EU-länder är användningen av blyammunition redan mer eller mindre reglementerad. Finland förbjöd blyhagel inom sjöfågeljakten 1996. Men bara Danmark och Nederländerna har infört komplettförbud mot blyhagelammunition inom jakt.

Enligt EU:s kemikalieverk ECHA hamnar årligen mellan 21.000 och 27.000 ton bly i europeiska sjöar, kärr och våtmarker i samband med jakt och fiske. Årligen dör mer än en miljon sjöfåglar av blyförgiftning, beräknar experterna.

På längre sikt eftersträvar kemikalieverket ett omfattande EU-förbud mot jakt med blyammunition och fiske med blyvikter, men beredningen väntas bli svår och långvarig. Ett beslut kan bli aktuellt tidigast i slutet av 2022.

Läs också: Nya blyrestriktionerna upplevs som ogenomtänkta