Susann
Susann Rännäri är verksamhetsledare för Förbundet för ekologisk odling, Luomuliitto.
Opinion Tema

Ekoproduktionens framtid är i våra händer

Ekoproduktionen i Finland har sakta men säkert växt under de senaste 40 åren. 1985 då Luomuliitto, Förbundet för Ekologisk odling, grundades fanns det i Finland under 50 ekoproducenter. I dag har vi cirka 5.000 ekoproducenter, som odlar 14,5 % av åkerarealen i Finland. Marknaden har också utvecklats och vuxit kraftigt, speciellt under de senaste 10 åren. Även om marknadsandelen är ännu liten, så har vi nått målet, att alla vet åtminstone ungefär, vad en ekoprodukt är.

Ekoproduktionens grundprincip är att maten produceras i samarbete med naturen. I början var tankarna väldigt intuitiva, om en balansgång av näringkretsloppet och växtskyddsfrågor och att denna balans leder till ett mera hållbart sätt att producera mat. Idag har vi massor med forskning, som stöder denna intuitiva tanke bakom ekoproduktionen. Forskningen visar att de positiva effekterna av ekologisk produktion på biologiska mångfalden är obestridliga och att utsläppen av växthusgaser i ekologisk produktion är lägre jämfört med konventionell produktion. Så man kan gott konstatera att ekoproduktionen också håller vad den lovar.

På EU nivå har man också bekänt ekoproduktionens positiva inverkan och därför gjort ambitiösa planer på att satsa på ekoproduktion. EU:s kommission har satt som målsättning i programmet för grön utveckling att öka på ekoproduktionsarealen till 25 % i EU till år 2030. Ekoarealen i EU är för tillfället under 8 %. För att nå målsättningen krävs det att medlemsländerna gör ambitiösa nationella CAP-planer och satsar på att utveckla ekoproduktionen från primärproduktionen, vidareförädlingen till konsumentupplysning och upphandling i offentliga storkök. Utvecklingsinsatser måste göras inom hela sektorn och branschen måste utvecklas som en helhet. Det räcker inte bara att stöda produktionen.

I Finland strävar vi att nå 20 % ekoareal till 2027 och i den nationella ekostrategin för 2030 har man utsatt nio målsättningar som man strävar efter. Målsättningarna är att öka på konsumtionen, öka användningen av ekologiska livsmedel i storkök, höja på förädlingsgraden av ekologiska livsmedel, satsa på export av ekologiska produkter, öka på produktionen, utvidga arealerna för ekologisk uppsamling, införa ekologiskt vattenbruk, öka den ekologiska kompetensen och kunskapen samt utveckla lagstiftningen och övervakningen av ekosektorn.

Den nationella ekostrategin är på rätt spår, med att satsa på hela kedjan och branschen i sin helhet. Nu är det bara frågan om att kommer det att finnas resurser att finansiera de åtgärder som behövs och kan vi som bransch föra utvecklingen balanserat vidare in i framtiden. Allas insats behövs och endast tillsammans kan vi lyckas! Vi behöver ett kraftigt nätverk, ekoambassadörer i varje by, stadsfullmäktige, på varje arbetsplats, storkök, region och på riksomfattande forum. Tillsammans kan vi se till att ekosektorns budskap och löfte förs fram i alla de forum var den behöver höras.

Susann Rännäri,
verksamhetsledare för Förbundet för ekologisk odling, Luomuliitto


FOTO: Anna Leppä